Огромно интересовање задруга за бесповратна средства

Аутор: draganadpetrovic
445 посета

ВИШЕ од 300 задруга пријавило се за овогодишњи конкурс Министарства за бригу о селу за доделу бесповратних средстава, вредан пола милијарде динара.

  • Интересовање је било изузетно велико, а прве незваничне информације су да се ради о веома квалитетним пројектима задругара из свих крајева Србије – кажу у овом Министарству. – Стигле су пријаве и са Косова и Метохије, а након идеје министра Кркобабића о „зеленом прстену око наше престонице“ пољопривредни произвођачи из околних села су се организовали и решили да конкуришу за новчану помоћ за унапређење свог пословања. Исто тако, пристигли пројекти социјалних и туристичких задруга, које су новина овогодишњег конкурса, обећавају да се ради можда о најуспелијем Програму намењеном задругама до сада.

Конкурс је био отворен до 24. маја, до када су удружени пољопривредници, било старих, било новооснованих задруга, широм Србије, попунили образац и аплицирали за 7,5 до 15 милиона динара. Од 300 пријављених, вероватно ће проћи само петина, а било је очекивано, судећи по интересовању ранијих година, да ће интересовање бити велико.

Илустрација: Уз задруге лакше до пласмана воћа и поврћа на тржиште

Највећи износ бесповратних средстава за новоформиране земљорадничке и пољопривредне задруге, старе до две године, износи 7,5 милиона динара, а за старе земљорадничке и пољопривредне задруге 15 милиона. Највећи износ предвиђен за туристичке, занатске и социјалне задруге износи 7,5 милиона динара.

ЗА ОСНИВАЊЕ 100 ДИНАРА
ЗА оснивање задруге, потребно је најмање пет чланова, регистровано газдинство и оснивачки капитал од 100 динара. Пола хектара је довољно за регистрацију газдинства, свог или у закупу. У пракси је улог најчешће од 1.000 до неколико десетина хиљада динара. Према речима Јелене Несторов Бизоњ, секретара Задружног савеза Војводине, треба да организују оснивачку скупштину и одаберу директора. Закључени оснивчки уговор, овере код нотара, а акта за регистрацију могу да узму у задружним Савезма. Пријаве за оснивање са оснивачким уговором се предају у АПР.

Извор:https://www.novosti.rs/vesti/ekonomija/1007131/pomoc-trazilo-300-zadruga-veliko-interesovanje-konkurs-bespovratna-sredstva-ministarstva-brige-selu

Srodni tekstovi

Оставите коментар