Из буџета више новца за оснивање задруга

Аутор: dzonioff
181 посета

Министар Милан Кркобабић, задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа, посетио је у петак центар Браничевског округа.
Промовишући задругарство као перспективу српског села, у оквиру наставка реализације Програма подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја Србије, министар Милан Кркобабић, задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа посетио је Пожаревац, центар Браничевског округа и састао се са градоначелником Пожаревца Банетом Спасовићем.

Укупан износ додељених средстава из овог програма намењеног задругарству у 2017. години је 196 милиона динара, чиме је потпомогнут рад 22 задруге у Србији, а број новооснованих задруга у протекле пола године нарастао је на 182 што је прави показатељ да се вратило поверење у удруживање и да је Србији коначно враћен дух задругарства.

Министар је у Пожаревцу најавио до чак 825 милиона динара које ће држава наредне године издвајати за планираних 60 нових задруга, а акценат је на такозваним сложеним задругама, којих је у наредној години планирано 5 и које ће бити потпомогнуте са до 500.000 евра.

– Идеја је да у наредном периоду квантитет прерасте у квалитет, повезивањем појединачних специјализованих задруга у сложене системе који би били праве мале фабрике и успешно наступали на домаћем и страном тржишту – рекао је Кркобабић.

Радном састанку на тему задругарства присуствовали су заменица начелника Браничевског округа Ана Ракић, градоначелник града Пожаревца Бане Спасовић, председници општина Велико Градиште, Голубац, Мало Црниће, Жабари, Петровац на Млави, Кучево, и Жагубица, представници општинских служби за пољопривреду, директори и чланови задруга тог округа.

Присутнима се обратио и члан одбора за село САНУ, Бранислав Гулан који је са задовољством истакао да је дух села враћен, први
пут после 50 година неуспелих покушаја, иницијативом министра Кркобабића и да је можда последњи тренутак да се нешто конкретно учини за село. Гулан је рекао да концепт задругарства у свету окупља 3 милијарде људи и представља успешан рецепт просперитета једне земље.

Након састанка министар је обишао земљорадничку задругу „Клење“ у истоименом месту у близини Пожаревца, основану 1935. године, која сада ради по стандарду ИСО 22000. Ова успешна задруга има 17 запослених, 20 чланова и 250 коопераната и бави се откупом пољопривредних култура сунцокрета, пшенице и кукуруза.

Прерађује житарице у сопственом млину а има силосе капацитета 10.000 тона.

Директор задруге Момчило Настасијевић захвалио је министру на посети и рекао да су овакви подстицаји државе управо оно што је потребно да оснажи и повеже задруге.

Министар је посетио и пољопривредно домаћинство Живановић у селу Петка код Костолца које има 40 грла стоке и сопствену мини млекару, као и пољопривредно домаћинство Максић који, осим стоке има и свој млин за млевење житарица.

Млади домаћини изразили су своју захвалност министру на посети, изразили своју жељу да остану на селу, баве се пољопривредом и подстакну својим примером опстанак и развој српског села.

Извор: www.телеграф.рс

Srodni tekstovi

Оставите коментар