Да ли су задруге лек за српска села?

Аутор: dzonioff
199 посета

Више стотина задруга предало је захтев за бесповратна средства у износу од 200 милиона динара, која ће бити додељена до краја године.

То је истакао министар без портфеља задужен за регионални развој Милан Кркобабић.

Кркобабић је за телевизију Пинк рекао да је додела средстава пробни период, у којем ће се стећи неопходно искуство у правилном организовању задруга и додао да је у протеклих девет месеци основано 157 задруга.

„Ово је експериментални период, стичемо искуства, фокусирамо се на пет управних округа на југу, али и у свим другим деловима Србије. Србија је регионално неуједначена, различити су проблеми од округа до округа. Од јануара креће велики посао да ревитализујемо пет стотина задруга у наредне три године“, навео је Кркобабић.

Он је казао да је откуп производа крајњи циљ.

„Циљ нам је да добијемо организоване задруге које ће моћи да решавају проблеме. Ми смо сада успели да поново пробудимо интересовање за задруге, да вратимо поверење међу комшије а онда да они могу нешто конкретно да ураде. Задруге не траже само новац већ и упутства. Данас имамо модерне пољопривредне службе по окрузима и по општинама и сада те службе треба да крену у пољопривредна домаћинства“, рекао је Кркобабић.

Према његовим речима, кључ је заинтересованост локалне самоуправе.

„Без самоиницијативе локалне заједнице ствари не могу да се покрену са мртве тачке“, закључио је Кркобабић.

Извор: www.б92.нет

Srodni tekstovi

Оставите коментар