Да ли се и како примењује нови правилник о месу?

Аутор: Gdjakovic
647 посета

Првог априла ступио је на снагу Правилник Министарства пољопривреде који прописује да се месо и месни производи који су домаћег порекла у продајним објектима обележавају новом графичком ознаком Пореклом из Србије.Више не треба да размишљају о томе да ли је месо које купују сумњивог квалитета, да ли је дуго било смрзнуто због транспорта и са којег поднебља потиче. Графичка ознака Пореклом из Србије отклања такве дилеме указујући на квалитет домаће производње, свежину меса и месних прерађевина. Већина трговинских објеката добила је нове ознаке и може се приметити да се у Србији убедљиво највише продаје домаће месо.

Апсолутно се слажем са тим и то је заправо и заштита домаћих произвођача. Знам одакле је порекло тог меса јер увозно углавном буде дуже замрзнуто, не знамо порекло,  а и боље је помагати нашу земљу него туђу. Овако реагују грађани Новог Сада. У Београду смо посетили Тржни центар Галерија где се такође налази објекат са продајом меса. Ознаке су на скоро сваком производу што указује да се ради о свежем месу које је произведено у Србији. Поред витирине смо затекли Н.П. из Аранђеловца који је за Агробизнис магазин рекао да је ово тренало урадити и раније, али свакако боље и сада него никада. Са њим се слаже и С.Б. из Ваљева која је купила домаћи бут и за наш портал каже да увек даје предност домаћем јер на тај начин подржава вредне домаћине који одгајају животиње.

Подсећамо, услов да би нека месна прерађевина била означена новом ознаком је да је више од 50 одсто главне сировине пореклом из Србије. Стефан Стојковић из Универекспорт-а за Радио Нови Сад каже да је обележавање меса и месних производа Пореклом из Србије је од великог значаја како за домаћу производњу тако и за потрошаче. „Графички приказ видљив је на самом месту продаје, тако да ће купци моћи да се одлуче за производе домаћег порекла“ објаснио је Стојаковић.

Где мора бити ова графичка идентификација позиционирана?

Само графичка ознака мора бити минимум димензије саме цене и поред сваког меса и месног производа који је пореклом из Србије.Обавезе произвођацима је да продавцима доставе изјаву којом гарантују испуњавање услова обележавања графичком ознаком која указује на домаћа порекло и то на основу система следљивости у производњи.

Војислав Мркшић, ЗЗ Мркшићеви салаши Српски Итебеј: „Првенствено ће то дати подршку товљашима, значи људима који гаје ту стоку да имају сигуран пласман, да их не угрожавају увозне сировине, што се дешава да се гро индустрија прерађивачких базирана увозној сировини. Ми смо једва чекали да се то препозна ко, од чега, шта производи. Мислим да је ово наша једна исто велика шанса, а исто тако и безбедност самих конзумената, да знају шта једу.

Обележавање меса са ознаком Пореклом из Србије не ствара додатне трошкове, а подстаћи ће продају и поверење у домаћег произвођача, поручују из Министарства пољопривреде.

 

Извор: РТ Војводина 1 и Агробизнис магазин

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар