Отворен Институт какав не постоји нигде у Европи!

ФОТО: ТАНЈУГ

Аутор: Gdjakovic
337 посета

ОТВОРИЛИ смо седиште једног европског центра који ће донети нове вредности и иновације не само Србији, већ и региону и свету, рекла је данас премијерка Ана Брнабић на отварању развојног института БиоСенс у Новом Саду.
Показали смо да можемо да будемо центар изврсности Брнабић је истакла да је Србија показала да може да буде центар изврности у једној од области која је веома важна за будући развој наше земље, а то је дигитална пољопривреда.

– То је уствари интерсекција или синергија између технологије и пољопривреде. Нешто што је неопходно и потребно у временима климатских изазова и климатских промена да обезбедимо да пољопривреда буде одржива, да даје боље резултате, да ми дамо као држава, уз помоћ науке, истраживања и развоја научних института, адекватну подршку нашим пољопривредницима да могу да наставе са својим послом и да могу да буду конкуретни у будућности – рекла је Брнабић.

Свечаном отварању је присуствовала и европска комесарка за иновације, истраживање, културу, образовање и младе, Марија Габријел, која је изјавила да ће институт БиоСенс бити светло будућих истраживања не само у Србији, већ и на Балкану.

Како је навела, “Биотех” је есенцијални сектор нашег свакодневног живота, а са новим таласом иновација можемо боље да повежемо науку, иновације и образовање, а све то са центром изврсности, умећем вођења и талентима.

– Можемо да кажемо да стварање овог института показује како европска подршка и светске инвестиције раде заједно да створе конкретне резултате. Институт нови центар изврсности ће водити српски екосистем иновација напред а у исто време це обезбедити дигитална ресења у пољопривреди – истакла је Габријел.

Директор БиоСенс института Владимир Црнојевић оцењује да је ово нова ера научно – истраживачког рада у Србији, која је сада у замаху.

Ова зграда је једна од технолошки најсложенијих објеката у Србији и прва у Европи са овим антивибрационим решењем тог језгра које је отпорно на вибрације. Са нове стране, она је тврђава будућности која симболизује визију и пут, и наравно река која тече између, а која симболизује проток времена, подвукао је Црнојевић.

За изградњу БиоСенс института издвојено је 30 милиона евра, од којих је половина новца донација Европске уније. Следећи корак у дигиталном развоју је изградња “Био4” института у Београду, који представља мултидисциплинарни пројекат у ширем региону.

Извор: https://www.novosti.rs/galerija/1229254/18538/brnabic-otvaranju-biosens-pokazali-smo-mozemo-budemo-centar-izvrsnosti-foto-video?c=2

Srodni tekstovi

Оставите коментар