У јужном Банату представљени услови и критеријуми за ИПАРД фонд

Аутор: dzonioff
253 посета

Представници Министарства пољопривреде су у Ковачици јужнобанатским пољопривредницима и прерађивачима представили услове и критеријуме по којима могу да користе ИПАРД фонд за финансирање својих инвестиција. Било је такође речи и о програмима субвенција које се дају из републичког и покрајинског буџета.
Представници овог министарства детаљно су произвођачима и прерађивачима представили критеријуме, услове и неопходну документацију да би конкурисали за новац из ЕУ, јер се ради о приличним новинама.

За почетак, на средства неће моћи да рачунају мали произвођачи, већ само они који рецимо имају од 20 до 300 крава. Зато су присутни реаговали уздржано уз мноштво питања.

„Можда још увек нису приступили анализи свих услова и потребне документације, а чини нам се да поједини произвођачи можда чекају да виде да ли ће њихов комшија поднети захтев и добити средства из овог програма. Верујемо да ће када се тако нешто деси и остали брже реаговати“, каже Слободан Живановић, Министарство пољопривреде.

Онима који не могу да задовоље критеријуме за ИПАРД остају републички и покрајински буџети.

„Ја лично сматрам да оним великима који имају преко 100 хектара земље није потребна толика помоћ као овим малим пољопривредницима који треба да преживе ово време и направе неки капитал како би могли да уђу спремни у тржишну утакмицу“, каже Драган Јованов, члан Општинског већа Црепаје.

Такви произвођачи су међутим остали најскептичнији.

„Што се тиче ИПАРД-а све је то у реду, само мислим да је доста компликовано, и да многи средњи пољопривредници неће моћи да испоштују услове. А и због страха да ће морати да врате средства ако нешто погреше мислим да ће се мало људи одлучи за то. Што се тиче домаћих програма, мислим да су интересантнији, само нису требали да укину куповину на предрачун“, каже Јан Микулаш, пољопривредник из Падине.

Рок за конкурисање на прва два ИПАРД позива истиче 26. фебруара. Министарство ће у марту расписати конкурс за средства из ЕУ за набавку опреме за прерађиваче, а током лета за примарне произвођаче који желе да изграде објекте или набаве тракторе, опрему и механизацију.

извор : http://www.rtv.rs

Srodni tekstovi

Оставите коментар