Усвојен нови ИПАРД 3 програм: Ево за која средства можете да конкуришете

Аутор: draganadpetrovic
879 посета

Након успешно завршеног ИПАРД 2 програма и реализованих конкурса из овог новчаног фонда, усвојен је и нови ИПАРД 3 програм са 378 мил ЕУР бесповратних средстава.

У фокусу ће, и надаље бити следеће мере:

Мера 1 – Инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава (додат сектор рибарства) са бесповратним средствима од 60-75% вредности инвестиције и максималном износом подршке од 1.000.000 ЕУР;

Мера 3 – Инвестиције у физичку имовину које се тичу прераде и маркетинга пољопривредних производа и производа рибарства (додати сектор прераде житарице и индустријског биља и сектор прераде рибе) са бесповратним средствима од 50-70% вредности инвестиције и максималном износом подршке од 1.300.000 ЕУР;

Мера 7 – Диверзификација пољопривредних газдинстава и развој пословања (сектор руралног туризма и пратећих услуга) са бесповратним средствима од 60-75% вредности инвестиције и максималном износом подршке од 300.000 ЕУР
а додате су и нове мере чија акредитација се очекује (директно за кориснике из привреде је Мера за органску производњу).

Први конкурси Министарства пољопривреде за Меру 1 , Меру 3 и Меру 7 очекују се у првом кварталу 2023. године, а поступак конкурисања је захтеван и изискује доста времена тако да је потребно на време кренути са припремом документације.

SIM CERT са преко десет активних консултаната у две регионалне канцеларије у Новом Саду и Крушевцу тренутно покрива територију целе Србије. Почетком 2023.године поново се отвара и канцеларија у Београду (затворена је услед пандемије корона вируса). Осим директне припреме за конкурисање консултанти пружају и знатно шири аспект подршке који је потребан корисницима ИПАРД програма у виду усаглашавања инвестиције са техничком регулативом и стандардима за производ и/или производњу.

Више о ИПАРД програму и актуелним Мерама можете пронаћи на www.ipard.co.rs.

Илустрација: Први конкурси очекују се у првом кварталу 2023. године
Акценат додатне подршке на ИПАРД 3 програму је на особама млађим од 40 година као и инвестицијима у обновљиве изворе енергије (што ће обезбедити додатних 10% субвенције). Тренд раста инвестиција у соларне електране је евидентан кроз завршене конкурсе ИПАРД 2 програма. Већи број инвестиција из области соларне енергије припрема ENVI CERT SOLAR који је директно повезан са SIM CERT консултантима који припремају кориснике ИПАРД програма.

Преко бесповратних средстава у висини од 60-75% за соларне електране корисници могу очекивати повраћај инвестиције за свега 2-3 године. Пошто је гарантни век трајања соларних панела 25 година ова инвестиција се показује као изузетно рентабилна.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3957845/usvojen-novi-ipard-3-program-dodatna-podrska-za-investicije-u-solarne-elektrane

 

Srodni tekstovi

1 коментар

Marinko 24. децембар 2022. - 07:05

Opet isti aj ovo stocarstvo uredu ali ribarstvo trazim 4godina i nista nedobijem doklen

Одговори

Оставите коментар