Укључивање младих пољопривредника у ИПАРД систем

Аутор: dzonioff
192 посета

Мрежа младих пољопривредника Србије је крајем новембра месеца на Пољопривредном факултету у Земуну реализовала семинар у оквиру пројекта „Инклузија младих пољопривредника у ИПАРД“. На припреми и реализацији семинара, Мрежа младих пољопривредника Србије је радила неколико месеци. Пријаве за семинар биле су отворене за све младе пољопривреднике. Интересовање је било велико. За семинар се пријавило преко 300 младих пољопривредника али због ограниченог капацитета нису сви могли бити укључени. Семинар за младе пољопривреднике је био бесплатан, а тренутно је око 500 младих пољопривредника заинтересовано за семинаре овог типа. Пројекат је подржан и успешно реализован уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управе за аграрна плаћања и Пољопривредног факултета Универзитета у Београду.

Реализацији пројекта „Инклузија младих пољопривредника у ИПАРД“ организованом од стране Мреже младих пољопривредника Србије, у понедељак је присуствовало око 100 младих пољопривредника. Учесници семинара су били из свих делова Србије. Пројекат је успешно реализован а динамика предавања и теме биле су конципиране тако да се младим пољопривредницима представе практичне ствари везане за ИПАРД средства.

Семинар је отворен око 10 часова, након регистрације учесника и обраћања представника Мреже младих пољопривредника Србије, који су присутнима пожелели успешан рад. Серију уводних предавања одржали су посебан саветник Министра пољопривреде Радивој Надлачки и Слободан Живановић из Сектора за рурални развој. Уводна предавања односила су се на основне информације о ИПАРД-у, потенцијалним корисницима, општим условима као и критеријумима рангирања при конкурисању за ИПАРД средства. У тој сесији предавања, учесницима семинара је детаљније представљена Мера 1 у оквиру ИПАРД-а.

Посебну пажњу учесника семинара привукло је предавање које се односило на разграничења између мера руралног развоја финансираних из Националних и ИПАРД програма. Том приликом су присутни информисани тачно о ограничењима и условима за наведена финансирања, као и са информацијом да је први конкурс за ИПАРД средства планиран у децембру и како ће се организовати следећи конкурси. Савет предавача пољопривредницима је био да размисле да ли да у првом позиву конкуришу или добро размотре своје могућности и услове за конкурисање, па конкуришу у неком наредном позиву. Млади пољопривредници су током предавања постављали велики број питања предавачима у вези својих недоумица и практичних проблема и ситуација. Велика предност овог семинара и намера огранизатора је била да млади пољопривредници могу да добију директне одговоре и информације од компетентних људи за ову област.

Након представника Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, уследило је неколико предавања која су одржали представници Управе за аграрна плаћања, који су вишегодишње ангажовани на припреми и реализацији предприступних програма у ИПАРД-у. Из Управе за аграрна плаћања учесницима су се обратиле Јасмина Јоцковић, Милена Рундаљевић, Рада Милановић и Драгана Гајић које су кроз низ презентација представиле целокупан процес одобравања пројекта и услова. Том приликом су детаљније објашњени услови, начини достављања понуда, израчунавање вредности ИПАРД подстицаја, одобравања пројекта, потребна документација и попуњавање формулара као и процедура око исплате подстицаја. Семинар је закључен предавањем Владана М. који је детаљније представио контролу на лицу места која ће се спроводити.

Млади пољопривредници су поставили велики број питања предавачима, нарочито у вези разграничења Националних и ИПАРД средстава, односа са добављачима, проналажењу понуда, попуњавању формулара, условима коришћења средстава која су покривена ИПАРД-ом, да ли могу услужно да их користе, шта се дешава у ситуацији смртног случаја, која су права и обавезе, рокови, да ли се контрола најављује или не, шта се дешава ако дође до непожељних ситуација, одабира консултанта, израде бизнис плана, дилеме око закупа земљишта, вођења и чувања документације и многа друга. На сва постављена питања су добили одговоре или сугестије где одговоре могу пронаћи. Дискусија је била предвиђена за сам крај семинара, али су велики број питања млади пољопривредници поставили током предавања и у паузама.

Мрежа младих пољопривредника Србије као носилац пројекта је учесницима обезбедио пригодне поклоне у виду рекламног материјала, освежење и кетеринг, а након затварања семинара свако од учесника је добио сертификат о похађаном семинару. Представницима Министарства и Управе за аграрна плаћања Мрежа младих пољопривредника Србије доделила је захвалнице за сарадњу уз жељу да се она настави. Реализација пројекта испраћена је од стране медија а Министар пољопривреде Бранислав Надимовић је посредством свог посебног саветника Надлачког у једном тренутку поздравио све учеснике семинара.

Мрежа младих пољопривредника Србије је изузетно задовољна реализацијом пројекта „Инклузија младих пољопривредника Србије у ИПАРД“ и позива заинтересоване да се придруже мрежи.

Srodni tekstovi

Оставите коментар