Српски пољопривредници поднели више захтева за ИПАРД од комшија

Аутор: dzonioff
230 посета

Упркос очекивањима да пољопривредници у Србији нису добро разумели како функционише подршка ЕУ у оквиру ИПАРД програма за Србију, ипак неки су схватили како се може конкурисати и у које сврхе. Тако је, како Агробизнис магазин сазнаје у Министарство пољопривреде односно Управи за аграрна плаћања приспело око 300 захтева, највише за набавку тактора. Као што се може претпоставити значајан број захтева предат је последњег дана 26.2.2018. када је истекао конкурс, а треба сачекати да стигну и захтеви који су послати поштом. Оно што је важно нагласити, сви они који су испунили услове, могу рачунати да су им средства практично одобрена јер није било више захтева него што је средстава на располагању.

Занимљиво је да је у Републици Хрватској приликом првог позива за ИПАРД приспело свега 70 захтева, а наравно највећи успех у коришћењу фондова ЕУ имали су словенци.

Према речима главног и одговорног уредника, Агробизнис магазина, Горана Ђаковића нешто мање захтева је пристигло према његовом мишљењу и из разлога јер је слична мера примењена прошле године из националног буџета. „Треба имати у виду и то да је постојао веома флексибилан конкурс за младе пољопривреднике, тако да су значајна средства пласирана на овај начин у последњем кварталу 2017. године“ наглађава Ђаковић. Он очекује да ће у наредним позивима за предају захтева бити много веће интересовање када произвођачи уоче како систем функционише и када прва средства онима који су сада конкурисали, легну на рачун.

Детаљније у новом броју Агробизнис магазина (15. март 2018. године) http://agrobiznis.rs/ 

Srodni tekstovi

Оставите коментар