Сазнајте шта се и како може у вези ИПАРД програма

Аутор: dzonioff
272 посета

РАДИОНИЦЕ ПКС О ИПАРД ПРОГРАМУ

Едукативни програм Привредне коморе Србије (ПКС) посвећен ИПАРД програму биће реализован, због великог интересовања пољопривредних произвођача и привредних друштава, и у фебруару и марту, у општинама Краљево, Крушевац, Крагујевац, Нови Сад, Зрењанин, Кикинда. У јануару је одржано низ радионица на ову тему, које је похађало више од 400 учесника.

ИПАРД ИИ је претприступни програм Европске уније који пружа инвестициону подршку од око 230 милиона евра, 175 милиона од стране ЕУ и део од партиципације државе, за јачање конкурентности сектора производње и прераде хране и постепено прилагођавање стандардима ЕУ у областима хигијене, безбедности хране, ветерине и заштите животне средине, као и диверсификације руралне економије. Кроз програм ће се подржати и успостављање произвођачких група, рурална инфраструктура, обука, укључујући и саветодавне службе, агро-еколошке схеме, као и локалне иницијативе.
Осим тога, кроз овај програм, земље кандидати за чланство у ЕУ припремају се за коришћење средстава Европског пољопривредног фонда за рурални развој (ЕАФРД). ИПАРД ИИ програм, који је одобрила ЕУ, усвојен је закључком Владе Србије. То је прва помоћ ове врсте која је намењена директно корисницима, односно пољопривредним произвођачима – правним и физичким лицима.
Очекује се да се кроз ИПАРД програм покрену веће инвестиције у сектору пољопривреде, иновирају технологије и омогући набавка нове опреме и механизације, што ће позитивно утицати на даље јачање конкурентности сектора и боље позиционирање домаћих производа, како на нашем тако и на страним тржиштима. Ове инвестиције допринеће продуктивности и конкурентности циљаних сектора, а олакшаће и боље позиционирање производа на тржишту и повећање извоза. Постоји велико интересовање за средства из ИПАРД програма, али је и много ограничавајућих околности за аплицирање.

Стога су представници Привредне коморе Србије и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, уз подршку УНДП, организовали серију предавање широм Србије са циљем да се упознају сви заинтересовани са основним условима програма, правилима и начинима на које се могу користити претприступна средства ЕУ намењена пољопривредној производњи и прерађивачкој индустрији. Ради промоције програма, током јануара, више од 400 учесника из Ваљева, Ужица, Ниша, Лесковца, Суботице, Сомбора, Панчева, Пожареваца, Сремске Митровице, Београда, Зајечара и околних места са великом пажњом је пратило предавања Александра Богуновића, секретара Удружења за биљну производња из ПКС, која су била фокусирана на упознавање учесника радионица са свим правила која морају да се поштују. Услед великог интересовања едукација пољопривредних наставиће се током фебруара и марта месеца у општинама Краљева, Крушеваца, Крагујевца, Новог Сада, Зрењанина, Кикинде итд.

Srodni tekstovi

Оставите коментар