Рекордна пријава за тракторе из ИПАРД програма и Светске банке

Аутор: draganadpetrovic
441 посета

НА јавне позиве који су пружали могућност набавке трактора, преко пројекта које Министарство пољопривреде реализује са Светском банком и ИПАРД програмом, до сада је пристигло око 5.000 пријава, а због великог интересовања пољопривредника опредељена средства за спровођење појединих позива су вишеструко увећана.

Крајем фебруара завршен је други јавни позив у оквиру Пројекта конкурентне пољопривреде Србије, у јавности познатог као „50:40:10“, а предмет конкурса биле су инвестиције у унапређење конкурентности примарне сточарске производње.

„За спровођење тог позива, опредељена новчана средства су увећана са 360 милиона на 1,2 милијарде динара, с обзиром на велику заинтересованост подносиоца пријава“, кажу у ресорном министарству за „Предузетник“. На коначној ранг-листи укупно се нашло 1.340 подносиоца пријава, а тренутно је у току припрема решења о одобравању права на коришћење бесповратних средстава. Новчана средства обухватиће све подносиоце пријава са коначне ранг-листе који имају 50 и више бодова.

За нешто више од годину дана реализације пројекта, расписана су два јавна позива – за примарну биљну и сточарску производњу на које су стигле укупно 3.562 пријаве, а збирна вредност захтева којима ће бити одобрена бесповратна средства је 1.431 и износи око 50 милиона евра, односно, из пројекта се финансира 25 милиона евра.

„Велико интересовање пољопривредника влада и за набавку трактора преко ИПАРД-а, па је тако на управо завршени трећи јавни позив за набавку трактора, пристигао највећи број захтева до сада – око 600“, кажу у Министарству.

Пољопривредни произвођачи који се баве производњом млека, меса, јаја, воћа, поврћа, грожђа или одређених врста житарица и индустријског биља, своје захтеве су могли да подносе у двомесечном периоду – од 17. фебруара, па све до 26. априла ове године.

Овим позивом за набавку трактора обезбеђена су средства у висини од 1,35 милијарди динара.
Набавка трактора

НА претходна два јавна позива за набавку трактора пристигло је 830 захтева, што чини готово половину свих захтева у оквиру Мере 1 – Инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава. Одобрен је 481 пројекат, а пољопривредним произвођачима је до сада исплаћено 13.384.203 евра.

Извор: https://www.novosti.rs/ekonomija/preduzetnik/1110916/nece-seljak-vozi-stari-vec-ganc-novi-traktor-vise-5-000-prijava-stiglo-novac-evropskog-programa-ipard-banke

Srodni tekstovi

Оставите коментар