Расписан јавни позив за ИПАРД подстицаје: Добија се до 1.000.000 евра!

Аутор: draganadpetrovic
848 посета

Управа за аграрна плаћања Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства расписала је данас јавни позив за ИПАРД подстицаје из мере 1, која се односи на набавку физичке имовине пољопривредних газдинстава, потврдила је директорка Управе Биљана Петровић.

„То је највећи позив до сада вредан 6,5 милијарди динара. Пољопривредници могу да подносе захтеве за све оно што повећава вредност њиховог газдинства: објекте, противградне мреже, хладњаче, мезанизацију, прикључне машине, складишта за житарице…“, рекла је Петровићева.
Додала је да произвођачи из свих сектора пољопривреде могу да подносе захтеве.

„Могу да набављају све што им је потребно да поспеше и развијају своју производњу, истакла је директорка Управе за аграрна плаћања.

Илустрација: Највише пара за произвођаче меса/ Фото: Pixabay

Прецизирала је да је максималан износ подстицаја по једном газдинству 700.000 евра, а за произвођаче меса до милион евра.

„Овим износима финансира се до 60 процената укупне вредности инвестиције, а уколико се ради о младим пољопривредницима онда 65 одсто“, рекла је Петровићева.

Директорка Управе је непоменула да постоје одређена ограничења у погледу величине газдинства да би могло да се квалификује за добијање подстицаја из ИПАРД програма.

„Када је реч о производњи јагодичастог воће то је од два хектара па навише, кад се ради о осталим врстама воћа од пет до 100 хектара, с тим да у сектору воћарства то може бити и гринфилдф инверстиција, односно да крену од набавке садница и уколико то тада нису имали овакву врсту производње“, навела је Петровићева.

Илустрација: Услов минимум два хектара под јагодичастим воћем/Фото: Pixabay

Она је напоменула да пољопривредна газдинства могу достављати пријаве до 10. септембра ове године.

„Ми први пут очекујемо да у сепрембру, када скупимо све апликације, почнемо са исплатама 50 одсто аванса, како бисмо омогућили пољопривредницима да што брже заврше своју инвестицију и како не би морали да размишљају о комплетном износу срештава за ту инвестицију. У моменту одобравања пројекта они ће се изјашњавати да ли желе тај аванс. Уколико желе, доставиће нам банкарску гаранцију. Након завршетка инвестиције исплаћујемо остатак новца“, објаснила је директорка Управе за аграрна плаћања.

Петровићева је напоменула да преосталих 40 одсто новца за финансирање инвестиције, пољопривредник обезбеђује из сопствених средстава или из кредита.

Министар Недимовић за Тањуг помиње новину у оквиру тог конкурса, а то је да ће се одобравати авансно плаћање од 50 одсто.

Навео је да ће то умногоме допринети брзини реализације инвестиција у српску пољопривреду.

„Кад добијеш решење, добићеш 50 одсто унапред, па кад реализујеш преосталих 50 одсто“, рекао је Недимовић.

Прошле године одобрено је 320 захтева, пре две године свега 20, а средства Европске уније из ИПАРД програма производачи у Србији су користили за набавку трактора, модернизацију опреме за прераду и паковање, изградњу објеката и развој сеоског туризма.

Илустрација: До сада су се ИПАРД средства користила за куповину механизације

Детаљан текст Јавног позива, правилник и пратећи прилози, доступни су на интернет страници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде http://www.minpolj.gov.rs, као и интернет страници Управе за аграрна плаћања http://uap.gov.rs/javni-pozivi-ipard/
Информације у вези расписаног Јавног позива могу се добити и путем телефона, позивањем Инфо-центра Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде 011/2607960; 2607961, као и контакт центра Управе за аграрна плаћања 011/3020100; 3020101, 31 07 013 сваког радног дана од 7:30 до 15:30 часова.

Извор: https://mondo.rs/Info/Ekonomija/a1485816/subvencije-poljoprivreda-pomoc-drzave.html

Извор: http://uap.gov.rs/raspisan-javni-poziv-za-ipard-podsticaje-za-izgradnju-objekata-i-nabavku-opreme-i-mehanizacije-u-okviru-mere-1/

Srodni tekstovi

Оставите коментар