Пријаве за ИПАРД и даље стижу

Аутор: dzonioff
236 посета

У понедељак су затворена прва два позива за добијање средстава из ИПАРД програма. Тачан број оних који би тим новцем купили трактор или механизацију није коначан, јер пријаве послате поштом и даље стижу. Процењује се да ће их бити око 300.

Десетак нових трактора требало би да подмлади пољопривредну механизацију у Шапцу и околини. Тек толико газдинстава конкурисало је за ИПАРД средства. Неке је одвратила папирологија, друге, кажу, нејасна правила.


„Ми ћемо свакако имати контролу на газдинствима, а ми не знамо који вид контроле ће бити укључен на наша газдинства. Наша пољопривредна газдинства су мала газдинства, бавимо се и ратарством и повртарством и сточарством. И нигде није дефинисано шта ми све треба да испунимо по ова три основа да би могли да прођемо кроз ИПАРД без икаквих проблема“, каже пољопривредник из Богатића Теодор Теодоровић.

Као један од разлога слабијег одзива стручњаци наводе и тај што се коришћењем ИПАРД средстава губи право на државне субвенције у овој години.

„Треба имати у виду и када је конкурс расписан, одмах после Нове Године. Људи су још у празничној атмосфери били, нису можда очекивали да ће тако рано позив бити, неки чак нису веровали да ће ЕУ одобрити та средства и да ће позив кренути“, истиче Горан Ђаковић из „Агробизнис магазина“.

На позив се јавило око 270 пољопривредника, а 190 њих би новац користило за тракторе, остали за механизацију. Управа за аграрна плаћања је задовољна одзивом.

„Следи отварање захтева, провера неке основне административне исправности, затим следи предодобравање тих пројеката када ће сви корисници који испуњавају услове на своје адресе добити решења о одобравању пројекта, они ће добити један временски период у ком ће бити у обавези да реализују инвестицију“, наводи Жарко Радат, директор Управе за аграрна плаћања.

Нови конкурс за куповину трактора и механизације најављен је за лето.

„Мислим да је ово само једно добро искуство које се стицало на првом позиву и да ће већ наредни позив однети много више средстава и да ће људи схватити како тај систем функционише, јер свака грешка која се направи приликом реализације средстава биће плаћена од стране државе односно корисника“, каже Горан Ђаковић.

Слична су искуства суседа. На први позив за добијање средстава из ИПАРД фонда у Хрватској јавило се свега 70 пољопривредника. Касније је било више пројеката него новца.

извор : http://www.rts.rs 

Srodni tekstovi

Оставите коментар