НОНСЕНС: Пример доброг пројекта и лошег консултанта

Аутор: Gdjakovic
507 посета

Породична компанија Петковић из Параћина је скоро три деценије један од поносних представника индустрије меса у Србији. У оквиру сопствене кланице и погона за прераду меса бави се производњом и прерадом меса и месних прерађевина од свињског и јунећег меса домаћих грла. Породичну производњу започео је деда данашњег власника компаније, шездесетих година прошлог века, узгојем и откупом стоке на локалној сточној пијаци. Производња је постепено расла и крајем осамдесетих година отворене су прве радње за продају меса. Почетком овог века изграђена је и кланица, а недавно је покренута и производња месних прерађевина.

Kомпанија Петковић остварила је право на подстицај у оквиру Другог јавног позива за Меру 3 у Сектору меса за набавку опреме за производне капацитете: машина за паковање и линија за паковање месних прерађевина. До краја 2022. године, у оквиру прераде пољопривредних производа, 19 корисника је инвестирало у изградњу модернизацију и опремање објеката, при чему је вредност остварене јавне подршке износила 5,8 мил. EUR. Са друге стране, 40 корисника је реализовало инвестиције које се односе на модернизацију опреме у прерађивачким капацитетима у вредности од 7,8 мил. EUR јавне подршке. Укупна вредност инвестиције је око 180 хиљада EUR (182.442,01 EUR), док је кориснику исплаћено око 90 хиљада EUR (90.250,28 EUR, од чега је допринос ЕУ 67.687,71 EUR).

Kако у компанији кажу, процес остваривања права на подстицај трајао је нешто дуже због неадекватног поступања консултантске куће која је припремала њихов захтев. Били су приморани да се потпуно укључе у читав процес како би га успешно привели крају. Зато сматрају да би смернице Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде у избору консултантских кућа будућим корисницима ИПАРД подршке биле веома драгоцене. У реализацији инвестиције су се такође сусретали са разним изазовима због сталних промена на тржишту и флуктуације цена.

У плану су даља улагања у развој производње, али је за даљи напредак компаније, поред увођења технолошких иновација, неопходна и обучена радна снага, коју је веома тешко наћи на данашњем тржишту рада.

Извор текст и фото:

И П А Р Д н а д л а н у Б р о ј 2 0 – Ф е б / М а р т 2 0 2 3

Srodni tekstovi

Оставите коментар