Млади пољопривредници: Како лакше до ИПАРД средстава

Аутор: draganadpetrovic
628 посета

На конференцији Српског удружења младих пољопривредника „Млади пољопривредници у Србији и ЕУ“, највећи акценат био је на конкурисању за ИПАРД средства.Ово је пета година како организују овакве конференције на којима желе да пренесу искуства младих пољопривредника ЕУ и примере добре праксе, али и са каквим ситуацијама се сусрећу млади који се баве пољопривредом у Србији.Пре свега мисли се на субвенције и конкурисање.

Како је рекла директорка Управе за аграрна плаћања Биљана Петровић велики број захтева за ИПАРД средства стиже управо од младих пољопривредника, који због својих година добијају додатних пет одсто повраћаја.

  • Ваша могућност у ИПАРД подстицајима је много већа него у националним.
    Први разлог који треба да узмете у обзир јесте да захтев подносите на предрачун и нисте у обавези да започнете инвестицију.
    Тек након провере, да ли вам је документације уредна, крећете у инвестицију која, када је ИПАРД у питању, уопште није занемарљива – појаснила је Петровићева.
Илустрација: Ускоро конкурс за младе сточаре

Оно што млади могу да очекују у наредном периоду јесте расписивање конкурса за сточаре. Сваки захтевани износ провераваће инспекција на терену.Проблем непотпуне докуметације највише се одражава у националним мерама, што узрокује кашњење у исплати. У плану Министарства пољопривреде је да увеже све базе података.

Поред националних и ИПАРД мера, на располагању фармерима су и средства из Пројекта за конкурентну пољопривреду у сарадњи са Светском банком, познатом као “50-40-10”. За овај позив опредељено је 700 милиона динара. У наредном периоду очекује се да ће бити још један позив за тракторе. А, у другом позиву Светске банке биће укључени и сточари, чије се раписивање очекује за месец дана.

Извор:https://www.okradio.rs/vesti/lokalne/mladi-poljoprivrednici-imaju-vecu-sansu-u-ipard-u_86039.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар