ИПАРД 3 програм: За Србију 288 милиона евра

Аутор: draganadpetrovic
390 посета

Кроз ИПАРД два програм Србији је за период 2014-2020 година опредељено 175 милиона евра за подизање конкурентности аграрног сектора и прилагођавање стандардима Европске уније. У новембру очекује се да Европска комисија усвоји финалну верзију ИПАРД три програма за Србију, а пакет претприступне помоћи износиће 288 милиона евра.
Мирослав Киш пољопривредник из Верушића код Суботице каже да сви извори финансирања значе пољопривредницима укључујући и средства из Европских фондова:

“Дуго смо причали како ћемо бити корисници претприступних фондова и како сада јесмо, све је више њих који су корисници а то је добро како би смо подигли конкурентност и сви који су могућности треба да користе то право“.

Начелница одељења за Управљање IPARD програмом Јасмина Миљковић каже да можемо бити задовољни одзивом пољопривредника за аплицирања:

„Увек може боље и не могу рећи да сам незадовољна и недавно нам је завршен шести позив за меру један и пристигло је више пријава него што има пара и докле је то тако не можемо да кажемо да смо незадовољни“.

Илустрација: Улагање у развој руралне инфраструктуре

Миљковићева додаје да се у новембру очекује да Европска комисија усвоји финалну верзију за IPard три програм И појашњава шта нови пакет мера обухвата.

„Што се тиче новина, у ИПАРД три он је за сада иницијално процењен на 288 милиона евра, скоро је дупло већи него за ИПАРД два. Оно што је новина јесте мера шест а то је рурална инфраструктура .”

Иначе до сада је кроз IPARD два програм објављено 6 јавних позива за меру један инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава и 4 јавна позива за меру три за инвестиције у прерадне капацитете. Износи повраћаја на инвестицију достижу и до 80 % што није мало, наглашава Биљана Петровић, директорка Управе за агррана плаћања Министарства пољопривреде.Биљана Петровић, директорка Управе за аграрна плаћања Министарства пољопривреде каже:

„У мери један 60 до 65 % је за младе пољопривреднике стандард за повраћај и све машине које не могу да набаве преко Националних мера или пак имају веће газдинства треба да припреме документацију и да подносе захтеве за овакве инвестиције“.

Додајмо и то да 4 јавни позив за меру 3 за инвестиције у прерадне капацитете траје до 29. октобра, а за меру 7 диверзификацију пољопривредних газдинстава и развој пословања до 17. децембра.

Извор:https://www.rtv.rs/sr_ci/ekonomija/ipard-3-program-za-srbiju-iznosice-288-miliona-evra_1274117.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар