ИПАРД програм: 42 милиона евра спремно за плаћање

Аутор: draganadpetrovic
365 посета

Од 2018. године и првог позива за коришћење средстава из програм ИПАРД примљено је око 3.200 апликација, од којих је прихваћено 956 захтева за 106 милиона евра – рекао је вршилац дужности директора Управе за аграрна плаћања Марко Кесић.

Он је на скупу ИПАРД дан, који је на 89. међународном пољопривредном сајму организовало Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде навео да је 42 милиона евра припремљено за плаћање, а 35 милиона је и исплаћено.

– У овој години планирамо усвајање пристиглих позива. Што се тиче конкурса из ИПАРД 2 програма, они су завршени. Просто, алоцирана средства су негде и потрошена – додао је Кесић. – Крајем априла смо завршили седми позив за меру један, за тракторе. Пристигао је невероватан број, око 660 захтева и у наредних десетак дана ћемо урадити прелиминарну ранг-листу. Ради се пуном паром и план је да се од ЕУ добије 60 милиона евра и да 30 милиона исплатимо. Идеја је да пласирамо свих европских 175 милиона евра и 58,3 милиона из наших извора.

Илустрација: Србија је већ поднела захтев за средства за ИПАРД 3/ ФОТО: Pixabay

Србија је прва земља која је ЕУ поднела Предлог програма ИПАРД 3, вредан 288 милиона евра, уз око 90 милиона евра националног учешћа.

– Европска комисија је 9. марта усвојила ИПАРД 3 програм, очекујемо да се потпишу оквирни и секторски споразуми. Паралелно с тим, очекујемо да наша влада усвоји ИПАРД 3 програм, тако да ће први позиви бити у првом кварталу 2023. године – оценила је начелница Одељења за управљање ИПАРД програмом Јасмина Миљковић.

Оцењујући досад реализоване позиве из ИПАРД 2 програма, Јасмина Миљковић каже да на то утичу околности које су нам тренутно наметнуте и унутар наше државе и глобално. Па ипак…

– Корисници су већ научили и знају како да употпуне документацију. Има пропуста, али државна администрација свакако може и мора да буде бржа. Околности на тржишту су такве да роба често касни и онда је продужетак у реализацији пројекта готово известан. И све то пружа слику да је процес спор. Дајемо све од себе да корисници буду задовољни и да средства буду исплаћена – каже Јасмина Миљковић.

Извор: https://sajam.net/sr/vesti/1896-ipard-dan-na-sajmu

ФОТО:

Srodni tekstovi

Оставите коментар