Да ли су одобрена ИПАРД средства?

Аутор: dzonioff
182 посета

Србији је данас и званично стигла потврда од Европске комисије – Генералног директората за пољопривреду, за испуњеност услова за несметано спровођење ИПАРД ИИ програма ЕУ намењених пољопривредницима, саопштило је данас Министарство пољопривреде.
У Управи за аграрна плаћања до сада су заведена 223 захтева за коришћење ИПАРД средстава, од чега је 51 захтев поднет за набавку механизације и 172 захтева за тракторе, наводи се у саопштењу достављеном Тањугу.

До сада су објављена два јавна позива, за набавку механизација и набавку трактора, а рок за достављање понуда је истекао данас за оба конкурса.

Како кажу у том министарству, данас је повећан број захтева за коришћење ИПАРД-а.

Са одобрењем ЕК коначно је заокружен вишегодишњи труд и залагање свих укључених институција, превасходно Министарства пољопривреде, с обзиром да се у оквиру њега налази оперативна структура надлежна за програмирање и спровођење – Сектор за рурални развој и Управа за аграрна плаћања.

Реч је о предприступним средствима ЕУ – ИПАРД намењених пољопривреди у износу од 175 милиона евра, која су предвиђена бесповратно за период до 2020. године.

Средства су намењена унапређењу конкурентности пољопривредних и прерађивачких капацитета и унапређењу безбедности хране у Србији, а све у циљу усаглашавања пољопривреде Србије са стандардима ЕУ.

У питању су подстицаји за инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава.

Висина подстицаја износи од 60 одсто до 80 одсто, у зависности од тога да ли је подносилац млађи пољопривредник, да ли се пољопривредно газдинство налази у планинском подручју и да ли се инвестиција односи на управљање отпадом и отпадним водама.

Обухваћени су сектори млека, меса, воћа и поврћа и остали усеви (одређене врсте житарица и индустријског биља).

Износи подстицаја које корисник може да оствари у секторима воћа, поврћа и сектору осталих усева могу бити од 5.000 до 700.000 евра, а за секторе млека и меса од 5.000 до 1.000.000 евра.

Прихватљиве инвестиције и трошкови односе се на куповину нове механизације, опреме и трактора и опште трошкове (трошкови за припрему пројеката и техничке документације).

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић је раније изјавио Тањугу да је српским пољопривредницима на располагању укупно 225 милиона евра до 2020, пошто од ЕУ можемо да добијемо 175 милиона евра, уз национално учешће од 50 милиона евра, као и да је планирано да се у 2018. повуче између 40 и 45 милиона евра.

извор : http://www.rtv.rs 

Srodni tekstovi

Оставите коментар