Аграрни новинари из Србије истражују стање у хрватској пољопривреди од уласка у ЕУ до данас

Аутор: Gdjakovic
371 посета

Хрватска пољопривредна комора била је домаћин хрватским и српским пољопривредним новинарима у загребачком хотелу Интернатионал на којем су новинари размениили искуство о стању у пољопривреди две државе.

Група од 15 српских пољопривредних новинара у оквиру пројекта „Пулс Европе – медијске посете ЕУ“ који финансира Делегација ЕУ у Србији, а спроводи Британски савет у Србији у сарадњи са ЕУ Медиа Трипс, борави у Хрватској од пет дна. Идеја пројекта је да српски новинари, након што посете, направе медијске прилоге о томе колико се пољопривредна политика променила и унапредила уласком Хрватске у ЕУ, представе искуства у коришћењу структурних фондова и промовишу хрватске примере добре праксе – пројекти финансирања из ЕУ фонда.

„С обзиром на подручје интереса новинара из Србије, представили  смо им рад Хрватске пољопривредне коморе и на који начин се хрватски пољопривредници боре за своје интересе кроз 19 секторских Одбора те кроз деловање у кровном удружењу ЕУ пољопривредника COPA-COGECA. Приказали смо им и резултате хрватске пољопривреде, приближили циљеве нових пољопривредних политика ЕУ. Хрватски и српски пољопривредници данас имају доста сличних проблема, а оно што смо ми у Хрватској имали прилику недавно видети кроз 4 радионице са другим државама ЕУ је да су Аустрија, Словенија, Италија и Пољска након 10 година рада схватиле како су заједнички рад пољопривредне Коморе и Саветодавне службе најбоља формула успеха у пољопривреди “, изјавио је у уводној презентацији председник Хрватске пољопривредне коморе (ХПК) Младен Јакоповић.

Претеран јефтин увоз, слаба потрошачка снага, стављање пољопривреде у негативан контекст довели су Хрватску до пада производње у готово свим секторима. Иако су последњих година видљиви позитивни помаци, јер нам расте вредност пољопривредне производње, имамо све више улагања кроз ЕУ фондове, али пре нас је израда кључних стратешких планова који ће морати поштовати циљеве  заједничке пољопривредне политике које пред ЕУ пољопривреднике стављају веће изазове и захтеве, додао је Јакоповић.

Тајана Радић је шеф ЕУ пројеката у ХПК.  Она је новинарима представила рад Коморе и на који начин се финансирају пројекти из фондова ЕУ. Један од таквих је управо завршен „CAP FOR AS“.

„Хрватски пољопривредници током споменутих радионица од Словенца су сазнали како су одржаване задруге и како су постигли да се код куповине хране прво бирају домаћи производи, који је кључ успеха у италијанским пољопривредним удружењима, како је специјализација производње и брендирање Аустријанцима постала окосница развоја и како су успели да сваки четврти хектар буде у еколошкој производњи. Од пољских пољопривредника смо сазнали зашто изврсно користе фондове ЕУ, како да сви пољопривредници издвајају део новца за промоцију своје националне хране “, казала је Тајана Радић.

Тајана Радић

Мате Кнезовић, оперативни директор компаније АГРИВИ, представио је платформу домаће агротехнолошке компаније која је последњих година постигла изузетне резулате у примени нових технологија и развила глобално водећу платформу за управљање пољопривредном производњом. АГРИВИ је глобална агротехнолошка компанија основана 2013. године, а компанија има канцеларије у Лондону, Букурешту, Загребу и Варшави и подржава пољопривредно-прехрамбене компаније у више од 100 земаља.

Мате Кнезовић

„Решење компаније АГРИВИ једна је од најкомплетнијих платформи за управљање пољопривредном производњом глобално и помаже пољопривредним газдинствима и пољопривредно-прехрамбеним компанијама у остваривању економске и еколошки одрживе пољопривредне производње. Међу водећим смо компанијама унутар свог сектора, а посвећени смо решењима која олакшавају производњу хране и стварају позитивне учинке за милијарде људи. АГРИВИ има отворене фирме у Хрватској, Великој Британији, Пољској и Румунији, а наш софтвер се користи у преко 100 земаља те је корисницима доступан на више од 10 језика“, објаснио је Мате Кнезовић.

Српским пољопривредним новинарима искуства у повлачењу средстава из ЕУ фондова али и свим препрекама које пољопривредници могу имати приликом израде пројеката и понекад компликованој процедури приближио се Јосип Врбанек, председник Одбора за винарство и виноградарство ХПК- Предсједник Друштва аграрних новинара Хрватске (ДАНХ), Мартин Вуковић представио је рад овог удружења и истакао колико је важно информисање пољопривредника о свему шта се догађа на нивоу ЕУ и све промене које доноси нова Заједничка пољопривредна политика ЕУ.

Мартин Вуковић

Srodni tekstovi

Оставите коментар