Znate li za šta je sve dobra vanila?

Аутор: dzonioff
1,1K посета

Mirišljave mahune vanile plod su jedne vrste orhideje, takozvane penjačice, koja raste u tropskim šumama Srednje Amerike i jedina je orhideja čiji su plodovi jestivi. Postoji čak 150 vrsta vanile, a danas se koriste samo dve vrste – Bourbon i Tahitian vanila.

Njena upotreba u kulinarstvu je poznata od davnina, a zbog neodoljivog mirisa pronašla je svoju primenu u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. 

Aromatična mahuna jedan je od najpopularnijih začina na svetu – bez nje se ne može zamisliti priprema omiljenih poslastica. Međutim, nikako ne treba zanemariti lekovita svojstva vanile. Poznato je da su stanovnici Centralne Amerike koristili kao lek protiv otrova, plućnih bolesti i sifilisa.

Ekstrakt vanile sadrži vitamine B grupe i minerale kao što su kalcijum, magnezijum, kalijum, mangan, gvožđe i cink. Pored toga, u svom sastavu ima vanilioid, supstancu sličnu kapsaicinu iz čilija i eugenolu iz karanfilića, čija su lekovita svojstva naučno dokazana. Ova aromatična biljka, moćan je antioksidans, pomaže u lečenju gripa i problema sa kožom. Takođe, ublažava zubobolju, sanira opekotine i reguliše neredovan menstrualni ciklus.

Opširnije u Agrobiznis magazinu za mesec januar. 

Zašto je lovor lekovita i začinska biljka?

https://agropress.org.rs/lat/rubrike/biljna-proizvodnja/zacinsko-i-lekovito-bilje/item/3462-zasto-je-lovor-lekovita-i-zacinska-biljka

Srodni tekstovi

Оставите коментар