Zašto se u ćuprijskoj opštini sve manje seje pšenica?

Аутор: dzonioff
448 посета

Zbog obilne kiše i malo sunčanih dana žetva ovogodišnjeg roda pšenice u ćuprijskoj opštini nikad duže nije trajala. Kada se tome dodaju problemi sa rodom i otkupom žita, i to ne samo ove godine, ne čudi što mnogi poljoprivrednici ovog kraja umesto hlebnog zrna počnju da gaje voće.

– Tužna su pšenična polja pomoravske žitnice na kojima se crni polegla, nepožnjevena pšenica. Na nekim parcelama kvalitet hlebnog zrna toliko je loš da će završiti kao stočna hrana po otkupnoj ceni od osam do 12 dinara. Zbog toga su mnogi poljoprivrednici rešili da pšenica ostane nepožnjevena – kaže Nikolić.

Ovogodišnji rekorder u prinosu pšenice Nenad Nikolić, iz sela Batinca, sa 10 hektara dobio je 72.000 kilograma. Rod je prodao po ceni od 17 dinara po kilogramu. Nepožnjeveno mu je, kaže, 17 hektara. Pošto ni prinos, ni kvalitet ni približno neće biti kao u slučaju požnjevene pšenice, najverovatnije će završiti kao stočna hrana.

Zbog loših meteoroloških uslova, koji utiču na prinose i kvalitet roda, mnogi ratari i stočari sve više se opredeljuju za voćarstvo i vinogradarstvo. Tako je poljoprivrednik Srđan Jovanović iz Batinca, nekadašnji rekorder u proizvodnji mleka, ove godine na tri hektara zasadio stabla jabuke.

– Više od 30 hektara oranica u našoj opštini sada je pod višnjom sorte šumadinka, desetak hektara je pod kupinom loh nes, a sve je više hektara pod kruškom viljamovkom i drugim vrstama voća. Stotinak hektara zauzimaju novi voćnjaci i vinogradi u opštini koja je ranije bila žitnica Pomoravlja – ocenjuje Nikolić.

Izvor: http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:739222-Zitnica-Pomoravlja-prerasta-u-vocnjake

Srodni tekstovi

Оставите коментар