Zašto ne valja sadašnja podela protivgradnih raketa i kako to promeniti?

Аутор: dzonioff
342 посета

Predsednik Državne revizorske institucije Duško Pejović rekao je da Republički hidrometeorološki zavod Srbije ne obezbeđuje u dovoljnoj meri zaštitu poljoprivrednih proizvoda od grada. Pejović je istakao da je za odbranu od grada od 2015. godine do 2017. godine prosečno godišnje izdvojeno 625 miliona dinara.

„Novac je obezbeđen iz republičkog, pokrajinskog i lokalnih budžeta, a prema podacima lokalnih samouprava koje su štetu procenjivale na osnovu uputstva o metodologiji iz 1987. godine, tokom poslednje tri godine šteta je procenjena na oko šest milijardi dinara“, rekao je Pejović, koji je i generalni državni revizor. Istakao je da, iako je RHMZ nadležan za protivgradnu zaštitu, prilikom planiranja nije dosledan u postavljanju zahteva za potrebnim sredstvima, pa kada traži, a ne dobije povećanje za dva programa, zaštitu od grada i meteorološke i hidrološke poslove, smanjuje sredstva za zaštitu od grada u korist drugih poslova.

Istovremeno RHMZ se, kako je rekao, u planiranju oslanja na pomoć iz tekuće budžetske rezerve i pomoć lokalnih samouprava, a protivgradne rakete čija se kupovina finansira iz republičkog budžeta raspoređuju se ravnomerno, a ne prema riziku od grada na određenom području. Donirane rakete, kako je utvrdila revizija, RHMZ raspoređuje prema opštinama koje su ih obezbedile, pa se zbog takve distribucije dešava da neke protivgradne stanice ne potroše sve rakete, a drugima nedostaje čak i u toku nepogode.

„Državna revizorska institucija preporučila je RHMZ da planira sredstva za protivgradnu zaštitu u skladu sa nadležnostima i da napravi stručnu analizu distribucije raketa, imajući u vidu učestalost grada na pojedinim teritorijama i u skladu sa tim obavi distribuciju raketa“, rekao je Pejović.

DRI je preporučila Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije da izmeni Zakon o odbrani od grada iz 1973. godine i da precizira da li će podršku RHMZ pružati i lokalne samouprave jer su do sada to činile samo neke opštine. Od tog ministarstva se, kako je ocenila DRI, očekuje i da propiše metodologiju na osnovu koje će lokalne samouprave uraditi preliminarnu procenu štete.

Izvor:https://www.danas.rs/ekonomija/dri-nedovoljna-zastita-od-grada/

Srodni tekstovi

Оставите коментар