Za koliko se uloženo u zasad borovnica vraća?

Аутор: dzonioff
884 посета

Vrhunske sadnice borovnice i ove godine, kompanija Prima Blueberry je uvezla i prodaje na domaćem tržištu.

„Uvezli smo sadnice sorata Duke, Aurora, Liberty, Draper i Huron. Takođe, uskoro ćemo imati novi uvoz za proleće. I sada imamo nešto slobodnih sadnica u skladištu. Kupci koji žele mogu nam se obratiti za proleće, a uskoro ćemo takođe početi i rezervaciju sadnica za jesen 2018. godine. Prvo što mogu da kažem, to je da su sadnice iz Holandije, da su dvogodišnje, vrlo kvalitetne. Pored Duke sadnice koja se najviše gaji, imamo i ove druge četiri sorte, dvogodišnje sadnice, čija visina je oko 40-50 cm, sa jako lepo razvijenim žbunom“, rekao je Ivan Đuknić iz kompanije Prima blueberry.

On kaže da njegovi kupci uvek mogu da dobiju i uputstvo kako da sade borovnicu i kako da prave supstrat koji daje odlične rezultate u razvoju tih biljaka. Sve se zasniva na bazi njegovog iskustva, koje je kaže, najveće u Srbiji. U punom rodu od ovih sadnica očekuje se od 6 do 7 kilograma ploda po jednom žbunu.

„Ozbiljan rod je u trećoj godini, ima nešto i u drugoj, ali je treća godina ozbiljan rod, i za proizvođače, sve kalkulacije govore, da se posle 4 godine vraća uloženo u podizanje plantaže borovnice“, rekao je Ivan Đuknić za Agromediju.

Zahvaljujući kompaniji Prima Blueberry još 2010. godine, upakovane borovnice su prvi put izvezene iz Srbije na tržište Evropske unije.

„Imali smo i posle nešto izvoza, čak i manje probne količine izvoza u Englesku. Ove godine imamo vrlo ozbiljne razgovore za izvoz plodova borovnice na Zapadnoevropsko tržište, tako da mi očekujemo da ćemo te razgovore uspešno završiti, da ćemo ove godine ići u otkup i prodaju svežih plodova borovnice“, rekao je Ivan Đuknić.

List Ekonometar je nagradio gospodina Đuknića kao preduzetnika sa najboljim inovacijama 2007. godine, samo godinu dana nakon što je počeo da se bavi prodajom borovnica, a evo šta on savetuje buduće uzgajivače.

„Ono što želim da kažem, ovde se forsira jedna neistinita priča o tome da je gajenje borovnice u saksijama najbolji i najmoderniji način sa najboljim rezultatima. Ja moram da kažem zbog naših proizvođača da to nije tačno. Gajenje borovnica u saksijama, zahteva mnogo više nege i brige, mnogo veća ulaganja, mnogo je teže održavati te biljke počev od navodnjavanja, itd… Ne može se dobiti prinos koji se dobija na otvorenom polju, istovremeno one traju mnogo kraće nego plantaže na otvorenom. U Americi imaju plantaže koje su stare 60 i 70 godina, tako da ne može da se kaže da je to najbolji način gajenja borovnice. Gajenje borovnice u saksijama je moguće i ono se preporučuje samo kao alternativa, kada drugog izbora nema. Mi smo o tome razgovarali i sa proizvođačima iz Holandije i sa Američkim proizvođačima borovnice i stručnjakom koji nam je držao ovde predavanja. I Amerikanac je čak rekao da je mnogo bolje ići na popravku zemljišta, nego saditi borovnice u saksijama“, rekao je Ivan Đuknić iz kompanije Prima blueberry.

Teško da postoji još neko sa iskustvom kakvo ima Ivan Đuknić u Srbiji, možda je baš to razlog zašto mu se kupci godinama unazad zadovoljni vraćaju.

izvor : https://www.agromedia.rs

Srodni tekstovi

Оставите коментар