Vreme je za zaštitu : Dobra preventiva pola posla

Аутор: dzonioff
613 посета

Dobra zaštita voćaka je pola posla u poljoprivredi. Ako se to uradi na vreme, neće biti problema za kasnije. Po svemu sudeći, ova zima je blaga i mnogi radovi su započeti, jer vremenske prilike to dozvoljavaju. Zimski pregledi voćaka izvode se u vremenu mirovanja vegetacije (novembar-mart). Pregledaju se jednogodišnje, dvogodišnje, a vrlo često i trogodišnje grančice i rodni kolači.

Početak otvaranja cvetova ili lisnih pupoljaka, poznatije kao faza „mišije uši“, poslednji je rok do kada bi trebalo uraditi zimsko prskanje voćaka. Tim prskanjem
suzbijamo veliki broj prouzrokovača bolesti i štetočina. Iz prakse slobodno se može reći da je najbolji period krajem februara i početkom marta.

Dobra preventiva pola posla

Zimskim tretiranjem suzbija se veliki broj štetnih organizama:


Najčešći insekti su: štitaste vaši, lisne vaši, krvava vaš, jabukin cvetojed, jabukin moljac, šljivin moljac, breskvin moljac, kruškina buva, mrazovci, gubar, kukavičija suza.

Prouzrokovači bolesti su: taphrina deformans Tul. (prouzrokovač kovrdžavosti lišća breskve)

T. pruni Tul. (prouzrokovač rogača šljive), botrytinia fitckeliana Whetzcl (prouzrokovač truleži)

Pored gore navedenih štetnih organizama, zimskim tretiranjem voćaka i vinove loze, suzbijaju se i mnogi pregljevi, mahovine i lišajevi, kojima su vrlo često obavijena stabla šljiva i drugih voćnih vrsta, gde se sprovodi neredovna zaštita, tokom vegetacije ili se uopšte ne sprovodi.

Kovrdžanje listova breskve je jedna od najopasnijih bolesti breskve kod nas. Ako se breskva ne zaštiti fungicidima, bolest može naneti velike štete: deformacija plodova, kovrdžanje i prevremeno opadanje lišća, smanjenje rodnosti u narednoj godini i dr. posledice. Plavim prskanjem se ujedno sprečava zaraza i od drugih patogena, kao što su Stigmina carpofila (prouzrokovač šupljikavosti lišća voćaka) i Monilinia spp. (prouzrokovač sušenja cvetova, grančica i mrke truleži koštičavog voća). Tretmani su isključivo preventivni, nema kurativnih preparata, te je neophodno na vreme izvršiti zaštitu voćnjaka.


Na granama, grančicama, u naborima, ili ispod ispucale kore voćaka, zimu provodi veliki broj štetnih insekatskih vrsta i pregljeva. Zimskim pregledima utvrđuje se prisustvo velikog broja štetnih organizama na voćkama brojnost jaja lisnih vašiju, gubara, kukavičje suze, crvenog preglja i mrazovaca, zatim larve šljivine štitaste vaši, kalifornijske vaši, krvave vaši, glogovca, žutotrbe, smotavaca, jabuktnog moljca i dr. štetočina. Tokom februara i marta, sa porastom temperature, aktiviraju se odrasli insekti kruškine buve i jabukovog cvetojeda i njihovo prisustvo se utvrđuje pregledom većeg broja grančica i pupoljaka.

Najbolji preparat za zimsko prskanje voćaka je PLAVO ULJE, koje predstavlja kombinaciju tri preparata, zbog čega daje prave rezultate. Trokomponentno
plavo ulje sadrži:
• Mineralno ulje, koje kvalitetno oblaže grančice i odoleva vrmenskim uslovima. Njegova uloga je da uništava prezimljujuće forme grinja i insekata;

• Insekticid na bazi cipermetrina, koji ima ulogu da štiti biljku u prvim fazama razvoja od prezimljenih insekata, matičnih, koji započinju prekomerno množenje i formiraju prve kolonije;

• Fungicid na bazi bakra, čija je uloga da zaštiti biljku od bolesti koje su u obliku spora gljivica ili bakterija prezimele na površini biljke, na stablu, granama i pupoljcima.

Preporuka: Mineralna ulja (Galmin i Belo ulje), Mineralno ulje + Diazinon (Oleodiazinon), Mineralno ulje + Metidation (Oleometion, Oleoultravet, Dast oil) i Mineralno ulje + Paration (Galpar, Stopar oil).

AgroBiznis magazin 

http://www.agrobiznis.rs/

Srodni tekstovi

Оставите коментар