Vredan čuveni košarkaš: Zaraslu livadu pretvorio u voćnjak

Аутор: dzonioff
922 посета

Košarkaš Branko Lazić već deset meseci vredno radi na zasadima borovnica u Deču.On je za manje od godinu dana od neke, kako sam kaže, zarasle polulivade, uspeo da oformi ozbiljno poljoprivredno gazdinstvo. Uložio je dosta vremena i truda, a ovim poslom bave se i drugi košarkaši, ali, kako ističe, ipak nisu uticali na tu odluku.

– Ideja da pokrenem biznis sadnje borovnica došla je posle dugo razmišljanja o nekom privatnom biznisu koji sam hteo da započnem. Bilo je tu dosta opcija, ali borovnica nije bila tada u opticaju. Ona je došla sasvim slučajno. I malo smo istraživali o njoj i doneli odluku da pokrenemo biznis. Na odluku nisu uticale kolege jer tada sam znao da jedino Kešelj ima zasad. Kasnije sam tek saznao za Katića i Tripkovića – počinje priču za “Blic“ naš uspešni košarkaš Branko Lazić.Na pitanje da li među košarkašima ima takmičarskog duha kao nekada na terenu, i razmenjuju li iskustva on iskreno kaže da sarađuju.- Što se tiče razmene iskustava, najviše se čujem sa Raškom Katićem, malo manje sa Kešeljom. A iskreno, sa Tripkovićem nisam stupio u kontakt. Nema tu takmičenja. Svi želimo da imamo što bolji zasad kako bismo mogli da plasiramo robu na trzište. I zbog toga više sarađujemo nego što se takmičimo – objašnjava nam situaciju.Košarkaš dalje naglašava da je borovnica dosta zahtevna i da iziskuje konstantno prisustvo u zasadima.

– Zasad imam jednog zaposlenog koji više nego odlično obavlja posao. Takođe, i pomoć šuraka sa kojim sam i pokrenuo biznis, kao i tehnologa bez koga jednostavno ne može da funkcioniše jedan ozbiljan zasad – priča nam Branko Lazić i dodaje:- Kupio sam zemlju i krenuo od nule, što se kaže. Hteo sam da to pokrenem u Ljuboviji, ali tamo nisam imao na raspolaganju toliku zemlju, niti je bilo zemlje za prodaju, pa sam morao da tražim nešto u blizini Beograda.

Sportista koji je i dalje aktivan u košarci kao kapiten Crvene zvezde trudi se da se što više uključi u rad na imanju.- Trudim se da budem prisutan jer bez posvećenosti ne možete ništa da uradite ni u životu, ni u poslu. Odluke koje donosim, donosim u dogovoru sa svim ljudima koji su uključeni u razvoj plantaže. Zajedno se brinemo o svemu kako na najbolji način da podignemo zasad koji je trenutno u prvoj godini.

O tome da li može da se živi od ovog posla, ima jasnu viziju.- Mislim da poljoprivreda može zaista da donese dobar ili čak i odličan život po pitanju finansija. Naravno, potrebno je zaista mnogo rada, truda, prisustva i posvećenosti tome – priča otvoreno.

Kako je u toku pandemija, a iza nas je i period karantina, Branko Lazić otkriva da je tada provodio baš dosta vremena uz sadnice.

– U tom periodu smo imali dosta posla na plantaži, tako da mi je bilo više relaksirajuće nego naporno. Uživao sam u nečemu čemu smo posvetili toliko pažnje i što smo izgradili za nekih 10 meseci vrednog rada. Od neke tamo poluzarasle livade do, mogu slobodno da kažem, ozbiljnog zasada.Branko Lazić daje i dobar savet za one koji kreću u sličnu priču.

– Svima bih poručio da ne odustaju na prvim problemima, nažalost, biće ih dosta, ali ako se zaista posvetiš tome, nijedan nije nerešiv. Takođe, dobro planiranje podizanja zasada je ključ. Zaista mora do detalja da se isplanira kada koji korak bi trebalo da se sprovede – zaključuje.

Izvor:https://www.blic.rs/biznis/vesti/branko-lazic-sportista-kosarkas-borovnica/e1581fk

Srodni tekstovi

Оставите коментар