Volite vino starije od 20 godina? Prodaju zalihe po pristupačnoj ceni

Аутор: dzonioff
481 посета

Republička direkcija za robne rezerve oglasila je prodaju nekoliko vrsta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Potencijalnim kupcima ponuđeni su brašno, mesne konzerve i živa stoka (tovne svinje i junad). Prodaju i mleko u prahu, pirinač, pasulj, pa čak i velike količine vina iz 1995. godine koje do sada nisu imale kupca, piše Politika.Kako je za list rekla Zorica Anđelković, direktor Republičke direkcije za robne rezerve, reč je redovnoj prodaji stalnih zaliha, što je praksa poslednjih dvadesetak godina. Kriterijum za odlučivanje jeste najviša ponuđena cena.

Rok za dostavljanje ponuda je 11. mart, a u slučaju da se se celokupna količina robe ne proda, svake naredne srede biće organizovano javno otvaranje ponuda sve do konačne prodaje.

„Na početku svake godine, nakon što Vlada Srbije usvoji program, objavljuju se ovakvi pozivi za javnu prodaju kako bi roba bila zanavljana, a skladištari se rasteretili svojih obaveza prema Robnim rezervama. To ne znači da će sve količine biti prodate iako poziv traje praktično godinu dana“, objasnila je Anđelković.Ona ističe da pokušavaju da prodaju i neke restlove koje imaju odranije. Recimo, u ponudi je ponovo kvalitetno neflaširano vino koje je već bilo oglašeno i 2017. godine, a uskladišteno je davne 1995. godine.

„To vino je iz perioda kada je organizovan otkup, u vreme državne i društvene svojine, jer vinari nisu imali da plate grožđe. Ove zalihe su iz tog perioda“, kaže ona.

U pozivu objavljenom na sajtu Direkcije za robne rezerve navodi se da je u ponudi oko 218.000 litara ovog vina u rinfuzu i oko 4.000 litara „neuslovnog vina“. Anđelković ističe da to što je neuslovno ne znači da je zdravstveno nebezbedno, jer takva roba ne može da se prodaje, već da nije u navedenoj kategoriji dobrih, vrhunskih ili stonih vina.Ograničeni smo cenom. Ne smemo da prodajemo ispod tržišne cene, a nama niko za tu količinu ne daje realnu ponudu jer oni koji su zainteresovani na tržištu mogu dobiju mogućnost odloženog plaćanja ili rabat dok je kod nas plaćanje avansno, jer tako nalažu propisi“, kaže Anđelković.

Prema dosadašnjem iskustvu, uvek je najveće interesovanje kupaca za svinje, dok se ostali proizvodi iz ponude Robnih rezervi traže sporadično, uglavnom ako dođe do nestašice na tržištu, što se sve ređe događa. Trenutno je i najveća ponuda tovnih svinja (čak 2.500.000 kilograma), zbog toga što su uskladištene velike količine jer je država 2015. reagovala iz Robnih rezervi zbog poremećaja cena na tržištu.

Izvor:https://www.blic.rs/biznis/vesti/robne-rezerve-prodaju-vino-iz-1995-godine-u-ponudi-oko-218000-litara-u-rinfuzu-ali-to/134jhdf

Srodni tekstovi

Оставите коментар