Voćari, vinogradari i povrtari navalili u Beograd

Аутор: dzonioff
588 посета

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović otvorio je Međunarodni sajam voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva „Agro Belgrade 2020“, na kome se predstavlja više od 500 učesnika.

Za poljoprivredu je u okviru programa „Srbija 2025“ namenjeno 300 milona evra, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i najavio da u narednom periodu sledi projekat komasacije (ukrupnjavanja) zemljišta i elektrifikacije njiva. Ministar je rekao da će dosta novca otići za rešavanje, kako je kazao, „te bolne teme“ (komasacije). Nedimović je dodao da je neohodno da se u svim delovima Srbije uradi elektrifikacija polja i da se pilot projekat koji je sproveden u Žitorađi, Trsteniku, Leskovcu sprovede u celoj Srbiji. Ministar je nakon otvaranja sajma Agro Belgrade 2020 kazao da su njive u Srbiji dosta usitnjene i da ce morati da se ukrupnjavaju. On je naveo i da se se pregovara sa Kinom o formiranju jednog „haba“ odakle bi srpska roba i roba iz regiona distribuirala po Kini i podsetio da za sada u Kinu izvozimo goveđe i jagnjeće meso i vino. Ministar je dodao i da je završeno 14 projekata za navodnjavanje i da se priprema još deset koji ce se finansirati iz Fonda Abu Dabi, odnosno da su oni odobreni i da se čeka odobrenje za još četiri. Nedimović je rekao da je prošla godina bila dobra što se tiče proizvodnje i izvoza jabuka. „Izvezli smo osam odsto više jabuka nego 2018, godine, a imali smo dobru cenu malina i perspektive su dobre i za 2020 godinu“, naveo je ministar i dodao će Budimka krajem marta ili početkom aprila početi da proizvodi. Miniistar je rekao da su povećane subvencije za organsku proizvodnju dva i po puta i da iznose 25.000 dinara po hektaru. Odgovarajući na pitanja novinara, Nedimović je kazao da je ođavljena afrička kuga svinja i da se svinje više ne vakcinišu. Takođe je istakao i da se uskoro očekuje donošenje pravilnika koji bi omogućio posebna pravila za one koji žele da prodaju svoje proizvode kako na kućnom pragu, tako i da ih plasiraju u marketima. Nedimovic je rekao da je, zahvaljujući Zakonu o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima, u određenim delatnostima za godinu dana prijavljeno skoro 27.000

Grad Beograd raspisuje nove pozive sa subvencije

U sledeće tri nedelje biće raspisana četiri javna poziva za subvencije u oblasti voćarstva, povrtarstva i poljomehanizacije, najavio je Milinko Veličković, sekretar za poljoprivredu Grada Beograda, na otvaranju Agro Belgrade 2020, prvog međunarodnog sajma voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva u Srbiji.

– Na traktore do 60 kw davaćemo subvencije od 60% sa PDV-om, to znači da će poljoprivrednik davati samo 20% – izjavio je Veličković.

Vladimir Živanović, direktor sajma Agro Belgrade, istakao je da taj sajam ima za cilj da postane vodeći događaj u oblasti voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva i glavno mesto za razmenu znanja iskustva i poslovnih prilika za region Zapadnog Balakana i Jugoistočne Evrope.

On je istakao da je Agro Belgrade 2020 novi format događaja koji obuhvata kompletan lanac vrednosti od proizvodnje, preko tehnologije, do plasmana proizvoda.

Mi smo se fokusirali na voćarstvo, povrtarstvo i vinogradarstvo sa ciljem da Beograd postane centralni sajam za ovaj deo Evrope koji će pokriti te tri poljoprivredne oblasti u kompletnom logističkom smislu, odnosno sve potrebne inpute za proizvodnju-od pravljenja strategija, preko poljoprivredne mehanizacije, protivgradne zaštite, semenskih kuća i zaštite i prehrane bilja, pa do prerade, pakovanja i na kraju plasmana robe na svetsko tržište. To je jedan zaokružen proces kao bismo Beograd profilisali kao stožer ovog dela Evrope za takvu logistiku, a sajam Agro Belgrade kao centralni voćarski, povrtarski i vinogradarski skup – rekao je Živanović i dodao da je zvezda vodilja ovog sajma Sajam Fruit logistica u Berlinu.

On je istakao da Beogad ima 4.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i da je njihovo interesovanje za sajam veliko, ali da se za učešće na ovoj manifestaciji se prijavilo i oko 70 opština iz Srbije, a tu su i udruženja poljoprivrednika iz Severne Makedonije, Crne Gore, BiH i Hrvatske.

Živanović je za eKapiju naveo da su organizatori za veće proizvođače organizovali b2b sastanke i da ima ima dosta zainteresovanih kupaca i trgovaca svežim i zamrznutim voćem i povrćem iz Engleske, Turske, Nemačke i Rusije.

– Kada je reč o manjim proizvođačima koji nisu u mogućnosti sami da plasiraju svoju robu, ovaj sajam je odlična prilika za kontakte u smislu udruživanja. Na sajmu je prisutan i Zadružni savez Srbije. Naš savet je da proizvođači prate subvencije, a na štandu Uprave za agrarna plaćanja mogu pronaći sve potrebne informacije o refundiranju dela troškova – istakao je Živanović.

Portal eKapija je strateški medijski partner Sajma.

– S obzirom na to da je veliki poljoprivredni sajam u Novom Sadu uglavnom okrenut ratarstvu i stočarstvu, smatram da smo podrškom sajmu Agro Belgrade 2020 podržali voćarstvo, vinogradarstvo i povrtartvo, grane koje se dominantno šire u zoni ispod naših žitnica – rekao je Aleksandar Parezanović, direktor eKapije. 

Agro Belgrade 2020 trajaće do 1. februara. Manifestacija se održava na Beogradskom sajmu, svakog dana od 10 do 17 časova.

Sajamski deo je rezervisan za više 500 izlagača, uključujući najveće svetske kompanije, dok će se konferencijski programi i okrugli stolovi baviti aktuelnim izazovima, novim trendovima u proizvodnji, tehničkim i digitalnim dostignućima u agraru, pakovanju, u načinu distribucije na evropsko, azijsko i američko tržište, u organskoj proizvodnji i drugim važnim temama

Tokom tri dana sajma biće održano 12 konferencija, a neke od tema o kojima će biti reči su: Izvozne perspektive – Položaj Srbije na svetskom tržištu, Finansiranje i razvoj poljoprivrede, Inspekcije – Bezbednost hrane i izvozne procedure, Perspektive organske proizvodnje, Sistemi udruživanja u cilju izvoza, Razvoj kadrova u poljoprivredi, Autohtone sorte grožđa, Bobičasto voće – Izvozne perspektive, Napredna agri-proizvodnja i tehnologija, Agrotehnologije, Zaštita bilja, Prehrana bilja i konferencija o zadrugarstvu.

Srodni tekstovi

Оставите коментар