Vinsko blago za mađarskog predsednika

Аутор: dzonioff
456 посета

Viktor Orban, predsednik Republike Mađarske, iz zvanične posete Beogradu vrati se sa paketom odabranih srpskih vina iz pet vinarija. Orban, koji je održao sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, odneo je sa sobom malu, ali znalački sklopljenu kolekciju vina, koja reprezentuju vinsko blago Srbije.

U paketu su se našli moćni, kremasti i puni šardone Omnibus Lector 2017 kuće Erdevik, kao i najbolje crveno vino vinarije Zvonko Bogdan – Icon Campana Rubimus 2017, kupaža merloa i kaberne sovinjona, koja je osvojila zlato na takmičenju Decanter.

Iz kolekcije župske vinarije Budimir odabran je upečatljivi i rustični prokupac Triada, a Negotinsku krajinu predstavio je višestruki balkanski šampion Kremen Kamen 2017, već legendarni kaberne sovinjon, glavni adut vinarije Matalj. Tu je i kultni beli sovinjon Trijumf Gold 2019 vinarije Aleksandrović.

Viktor Orban takođe nije došao praznih ruku, a uzdarje koje je predao domaćinu u Srbiji sastoji se od dva poklona.

Jedan je veoma retko i cenjeno žestoko piće, vinski destilat Agardi 15 365 napravljen od furminta iz tokajske vinarije Oremus, odležavao 15 godina u buradima u kojima su sazrevala Tokaji Aszu vina. Drugi je kopija izveštaja Stefana Stefanovića, kapetana porečkog, knezu Milošu Obrenoviću, o misiji grofa Ištvana Sečenjija, za uređenje Đerdapa i regulisanje plovidbe Dunavom, od 7. novembra 1834. godine, koji se čuva u Arhivu Srbije.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/2880427/pet-vrhunskih-srpskih-vina-poklon-za-madjarskog-predsednika-viktora-orbana

Srodni tekstovi

Оставите коментар