Uzgoj lešnika sve isplativiji! Dobra cena, plasman obezbeđen!

Аутор: dzonioff
681 посета

Na nedavno zavrešenom Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu bilo je zanimljivo slušati stručni seminar na temu „Razvoj sektora proizvodnje lešnika u Srbiji – nova prilika za srpsku poljoprivredu”.

Zasada lešnika kod nas je sve više: recimo, na prodručju Bača procenjuje se da leske ima na oko 50 hektara. Ali i u drugim opštinama lešnik je zauzeo površine na kojima su se tradicionalo gajile ratarske poljoprivredne kulture. Zato je seminar bio od koristi, posebno u delu koji se odnosi na plasman roda.

Seminar je upriličila preduzeće „Agriser”, deo kompanije „Ferero”, koje u kontinuitetu edukuje proizvođače, stručne službe i savetodavce o proizvodnji lešnika u našoj zemlji.

To preduzeće ima plantažu lešnika na 600 hektara u Aleksi Šantiću na području grada Sombora, i ta plantaža predstavlja primer i model za savremen i inovativan uzgoj lešnika u Srbiji.

Zapravo, rasadnik u Aleksi Šantiću podignut je da se lokalnim proizvođačima obezbede sertifikovane sadnice vrhunskog kvaliteta

Proizvođačima je skrenuta pažnja na to da ne treba da čekaju da lešnik stigne za prodaju već da „Agriser” planski ima srednjoročne i dugoročne ugovore za kupovinu proizvedenih lešnika, s predefinisanim mehanizmom za određivanje cene u zavisnosti od standarda kvaliteta proizvoda. Ima organizacioni okvir za sakupljanje lešnika i „post-harvest” aktivnosti (nakon sakupljanja), koje su važne za očuvanje kvaliteta proizvedenog lešnika.

Inače, naša zemlja ima Program razvoja proizvodnje lešnika započet 2015. godine pa se tako čuo podatak da je do kraja ovogodišnje sezone sadnje oko 400 proizvođača zasnovalo zasade leske na ukupno 1.600 hektara.

Preduzeće „Agriser” kao deo „Ferrero Hazelnut Company” i u proizvodnji lešnika obuhvata ceo lanac, od sadnica do plasmana roda, držeći se upravo Projekta razvoja lešnika u Srbiji.Do kraja ovogodišnje sezone sadnje oko 400 proizvođača zasnovalo zasade leske na ukupno 1.600 hektara
Pomenuti projekat je pokrenut 2014. godine i osoben je po tome što važnost daje razvoju moderne industrije lešnika u Srbiji. Nije usmeren samo na proizvodnju i izvoz lešnika već i na pozicioniranje Srbije kao važnog proizvođača lešnika visokog kvaliteta, usvajanjem inovativnih tehnologija i oslanjanjem na svaki segment lanca vrednosti. Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željko Radošević kazao je da Ministarstvo novčano podržava proizvođače zainteresovane za lešnike.

– Ministarstvo je formiralo radnu grupu koja će u narednom periodu raditi na definisanju strategije razvoja sektora lešnika u Srbiji – kazao je on.

Ali i Radošević i predstavnici iz „Feraro grupe” skrenuli su proizvođačima pažnju na to da je potrebno da se udružuju u lanac. Ne treba da samostalno nastupaju na tržištu već zajednički, tako će bolje proći u pogledu zarade i, uopšte, plasmana roda.

Izvor:https://www.dnevnik.rs/index.php/ekonomija/u-plantazama-lesnika-cuci-nova-sansa-za-zaradu-25-05-2019

Srodni tekstovi

Оставите коментар