Uzgoj lešnika: Isplativ posao za strpljive

Аутор: dzonioff
887 посета

S obzirom na veliku potražnju i visoke cene lešnika, ova voćka se smatra izuzetno rentabilnom za gajenje. Sam sistem gajenja nije komplikovan. Biljka se zadovoljava skromnijim uslovima, ne napadaju je brojne bolesti i štetočine, a što je veoma bitno, većinu proizvodnih operacija je moguće maksimalno mehanizovati.
Dugo se čeka na rod, ali dobra stvar u toku ovog dugog čekanja da leska prorodi je što je lešnik stabilna roba pa njegova cena i potražnja ne osciliraju previše posmatrano u dužem vremenskom roku. Posetili smo Dušana Arsića u selu Jabučje kod Kragujevca. Selo smešteno istočno od grada Kragujevca, na udaljenosti od šest kilometara. Prema nekim izvorima naselje je osnovano 1818. godine, dakle u vreme kada je Kragujevac proglašen za prvu prestonicu moderne Srbije, tek oslobođene od turskog ropstva. Nalazi se na nadmorskoj visini od 100 metara. Graniči se sa Maršićem, Gornjim Komaricama,Bukorovcem i Trmbasom. Selo je podeljeno na Donju malu, Srednju malu, Pipere, Ercove i Banju. Zapis novijeg datuma nalazi se u Reci. Na području Jabučja postoji
i vrelo tople vode. Litije su Svete Trojice.
,, Za proizvodnju lešnika odlučili smo se iz više razloga. Rukovodili smo se činjenicom da ova biljna vrsta ne traži obaveznu upotrebu hemijskih sredstava, to je
investicija na duge staze, jer zasad ukoliko se dobro održava, može da plodonosi do 50-te godine, plod se može čuvati duže vreme, deficitaran je na tržištu. Zasad smo podigli 2017. godine na površini od 4, 8 ha,“ ističe Dušan Arsić.
U voćnjaku je zaspupljeno navodnjavanje kap po kap, podzemni sistem navodnjavanja, tako da su napravili bazen u koji može da stane 16 hiljada kubika vode. To je po njegovim rečima za sada puno, ali imaju nameru da zasade još 5 ha. Arsić ističe da su razmišljali šta će raditi sa lešnicima, tako da su potpisali ugovor sa Fererom, i od njih su dobili sadnice, i u petoj godini će njima prodati.
Imaju svu potrebnu mehanizacije, ali uzimaju i radnike. U vreme rezidbe dolaze studenti sa Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada. Rade na formiranju sadnice u obliku krune. Uspešna proizvodnja leske moguća je na temperaturama u rasponu od +35 ºC do -25 ºC u zavisnosti od njegovog genetičkog porekla. Rani prolećni mrazevi od -4 ºC, do -6ºC mogu da oštete mlade letoraste i do 50 %. Nisu se razmišljali o sortimenu jer su dobili preporuku od firme Ferero. Sorte su: Tonda Gentile Romana, Tonda Gentile delle Langhe, Tonda di Giffoni .
,,Razmak sadnje pri podizanju zasada lešnika bi trebalo usaglasiti sa važnijim faktorima od kojih to zavisi. To su: zemljište, bujnost sorti, osobine stabla (žbun
ili stablašica), pa i konfiguracija zemljišta. U stablašice se gaje na manjem rastojanju (prosečno 4 x 3 m) i to je najbolje da se sadnja obavi u kvadrat ukoliko je ravna površina, ističe Arsić i dodaje: Na nagnutim površinama rastojanje je manje. Pri gajenjeu u obliku grma praktikuje se grm gajen od jedne sadnice, sa 3-4 izdanaka od kojih se formiraju rodne grane. Razmak sadnje kod ovog uzgojnog oblika je 6 x 6m.
Ukupni troškovi podizanja zasada iznose od 5.500 –7.500 evra, (podrivanje, oranje, tanjiranje, sadnice, sadnja, navodnjavanje, ograđivanje, rad). Troškovi održavanja od 500 evra u prvoj godini do 1.500 evra u devetoj godini. Komercijalna rodnost nastupa u 5-6 godini.Kompanija Ferero najveći svetski potrošač lešnika sa udelom većim od 25% na globalnom nivou. Broj tegli Nutele koji se proda u jednoj godini može prekriti celu dužinu Kineskog zida osam puta! Svake godine bude proizvedeno 4.6 milijardi Ferrero Rocher kugli.
Ono što je zajedničko za sve ove proizvode je da je njihov ekskluzivni distributer na teritoriji Srbije kompanija Delta DMD. Osim Ferera, sarađuje i sa drugim
renomiranim partnerima kao što su Beiersdorf, Diageo, SC Johnson, Meggle, Yuhor i drugi. Potvrdu uspešnog poslovanja predstavljaju brojna priznanja i nagrade. 

Izvor: Agrobiznis magazin 

Srodni tekstovi

Оставите коментар