UN odlučio: 2021. je godina voća i povrća

Аутор: dzonioff
871 посета

Generalna skupština UN proglasila je 2021. godinom voća i povrća. Cilj je ujediniti proizvođače i potrošače kako bi se transformisao sistem ishrane.

Prema UN-ovoj Organizaciji za hranu i poljoprivredu, IYFV 2021. je jedinstvena prilika za podizanje svesti o važnoj ulozi voća i povrća u ishrani, zanačaju zdravstvene bezbednosti hrane i zdravlja, kao i u postizanju ciljeva održivog razvoja.

– Moramo se okupiti kako bismo obezbedili da visoko vredna hrana dopre do najugroženijih, ne ostavljajući nikoga iza sebe – rekla je Marčela Vilareal, direktorka za partnerstva i UN saradnju u FAO.

Helena Leurent, generalna direktorka FAO-ovog partnera Consumers International, dodala da je važno videti potrošače ne samo kao krajnje korisnike proizvoda, već kao aktivne partnere u promeni čitavog sistema proizvodnje i snabdevanja.

Andre Leu, ambasador međunarodne organizacije IFOAM Organics International, rekao je da su s obzirom na realnost klimatskih promena, uključujući ekstreme suše i poplave, adaptacija i elastičnost proizvodnje sada od suštinske važnosti. Dobar početak, predložio je, bilo bi zemljište:

– Vraćajući organsku materiju u zemljište, možemo povećati njegovu sposobnost da upije višak vode i zadrži je.Kada uđete u sušna razdoblja, ta zemljišta su tada otpornija na sušu. U proseku će ovi usevi doneti 30% više prinosa od zemljišta sa malo organske materije. Na taj način poljoprivrednike čuvamo u budućnosti.

Prema rečima Vilareala, ključni trenutak u Međunarodnoj godini voća i povrća biće UN samit za hranu koji će se održati na jesen. Cilj događaja je ponuditi platformu za ambicioznije akcije, inovativna rešenja i planove za transformaciju prehrambenih sistema.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/3129148/2021-proglasena-za-godinu-voca-i-povrca

Srodni tekstovi

Оставите коментар