Stone sorte grožđa, poput kardinala i hamburga, počele su da se beru u niškim vinogradima, a berba je prema rečima Tanje Živanović, savetnika za voćarstvo i vinogradarstvo niške Poljoprivredne savetodavne i stručne službe (PSSS), poranila jer je ove godine ranije krenula vegetacija.
Savetnica PSSS-a navodi da je kardinal već obran, dok polako počinje berba muskata i hamburga, dok će berba vinskih sorti grožđa početi nešto kasnije.
Živanovićeva kaže da je prinos grožđa dobar, ali uspeh u rodu i kvalitetu zavisi od truda vinogradara, odnosno toga koliko su primenili svu zaštitu.Nije bilo nekih problematičnih situacija u toku leta, tako da su vinogradari morali i da proređuju kako bi dobili bolji kvalitet. Tu i tamo ima oštećenja i truleži kod onih koji nisu vršili redovnu zaštitu i to zbog ovih češćih kiša. Dobra je jesen i sve zavisi od vremenskih prilika do berbe, ali kvalitet grožđa je solidan jer je bilo kiše u toku leta i grožđe je “zadojeno”, bobice su velike – kaže Živanovićeva.
Da je godina bila teška i da je bilo potrebno bilo puno upornosti potvrđuje i vinogradar iz Sićeva Dejan Vidanović.
Godina je bila teška za proizvodnju, jako kišovita. Mnogo truda i energije je bilo potrebno da se grožđe zaštiti. Uspeli smo da ga sačuvamo. Kvalitet grožđa je sasvim korektan s obzirom na to kakva je godina bila – kaže Vidanović.
Ovaj vlasnik gazdinstva koji ima oko 2,5 hektara pod vinovom lozom većinu roda prodaje, a kaže da je trenutna cena grožđa, koja se kreće od 40 do 50 dinara, solidna.
Nije ni to idealno, kada se sabere koliko ste uložili, ali je mnogo bolje nego što je to bilo pre desetak godina – kaže Dejan Vidanović.
Niško vinogorje nekada je imalo oko 6.000 hektara pod vinovom lozom, dok je sada reč o daleko manjoj površini.
Nisu to neke velike površine. Nekoliko stotina hektara. Uglavnom su iskrčeni stari, a podignuti su i neki novi, ali sve je to “tanko”. Nije samo problem u tome što se ljudi ne bave vinogradarstvom, već i to što nema plasmana, zatvoreni su podrumi, nema otkupa – objašnjava Tanja Živanović, stručnjak za vinogradarstvo.
Napominje da je dodatni problem i to što je još uvek na terenima oko Niša prisutna fitoplazma. Objapnjava da su napušteni vinogradi prepuni fitoplazme, odnosno imaju bolest kojoj nema leka kada se manifestuje na čokotu, i iz njih se ona širi na okolne vinograde.
IZVOR:www.juznevesti.com/Ekonomija/Pocela-berba-u-niskom-vinogorju-ocekuje-se-dobar-kvalitet-grozdja.sr.html