Tikvice se u svetu uzgajaju na oko 650.000 ha. Sa te površine se godišnje ubere preko 7,5 miliona tona uz prosečan prinos od 12 t/ha. Tikvica je jednogodišnja povrtarska kultura, čiji je koren razgranat i većim delom se nalazi u površinskom sloju zemljišta. Listovi su krupni, najčešće tamnozelene boje ili sa svetlim pegama između žila.
U tehnološkoj zrelosti, plod je najčešće svetlozelene ili tamnozelene boje, dužine 15-20 cm. U punoj fazi zrelosti, plod dostigne dužinu i do 80 cm, dobije žutonarandžastu boju i kora mu bude tvrđa. Postoji nekoliko vrsta tikvica, a svaka vrsta se razlikuje po obliku (najčešće duguljaste kao krastavac, ali i okrugle ili oblika flaše), boji (žute, zelene i svetlo zelene), veličini i ukusu. Tivica je cela jestiva – i kora, meso i cvet (u italijanskoj i francuskoj kuhinji) i semenke. Seme tikvice je spljošteno i ovalno.
Uz pravilno čuvanje zadržava klijavost oko pet godina.
Opširnije u Agrobiznis magazinu za mesec januar.