Paradajz je jedna od osnovnih namirnica u ishrani ljudi u našoj zemlji. Ujedno, ovo je i nezamenljiva povrtarska kultura kada se priprema zimnica. Ovu biljku svako od nas nekada je probao da gaji u svojoj bašti, ili želi da se oproba u tome. Lideri u proizvodnji paradajza u Evropi su već dugi niz godina mediteranske zemlje, Italija i Španija, koje su ujedno i evropske zemlje sa najvećom potrošnjom ove povrtarske kulture. Po potrošnji se posebno ističe i Grčka, a godišnje se u ovoj zemlji pojede 100 kilograma paradajza po glavi stanovnika. Mediteransa klima pogoduje uzgoju ukusnih plodova paradajza, a primetno je da udeo čeri paradajza u ukupnoj proizvodnji u ovim zemljama raste, što je posledica sve veće popularnosti ovog tipa paradajza među potrošačima. Za odličan ukus čeri paradajza odgovoran je optimalan odnos šećera i kiselina, kao i visoko koncentrovana aroma plodova , koji imaju viši sadržaj suve materije nego krupni plodovi.
Na sva pitanja o proizvodnji paradajza u novom broju Agrobiznis magazin odgovara Ivana Petrović, doktorant na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu na katedri za agrohemiju i fiziologiju biljaka.
IZVOR:Agrobiznis magazin