Sve prednosti dvorodne maline

Аутор: dzonioff
939 посета

Malinari koji uzgajaju dvorodu malinu nastavili su berbu koja će trajati sve do prvih mrazeva, a zahvaljujući otkupnoj ceni koja je dostigla za ovu vrstu maline rekordnih 220 dinara, ovu godinu zaključuju kao uspešnu za domaće crveno zlato.

Prve sadnice poljske sorte „polke“ Andrići iz Dragodola kod Osečine zasadili su pre tri godine, a plan im je da dvoroda malina na njihovom gazdinstvu zauzima čitav hektar površine. Darko Andrić objašnjava da je glavna prednost ove sorte produženo vremena plodonošenja, od sredine jula pa sve do prvih mrazeva, ali i što se po hektaru može očekivati prinos i preko 10 tona.

– Što se tiče prinosa, veoma sam zadovoljan dosadašnjim rezultatima. Dobrim radom i primenom odgovarajućih mera mogu se postići rezultati koji su u rangu sa prinosom standardnih sorti. Dvorode sorte maline ispunile su sva očekivanja i svim malinarima bih preporučio njihovo gajenje ukoliko imaju uslove za to. Malo je zahtevnija po pitanju zemljišta od standardnih sorti, ali i dosta lakša za obradu. Po pitanju plasmana nema nikakvih problema, hladnjače ih vrlo rado uzimaju. Ovogodišnja cena „polke“ je u rangu sa „vilametom“, od 210 do 220 dinara za kilogram, što je sasvim zadovoljavajuće – kaže Darko Andrić, koji je student završne godine Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu na smeru voćarstvo i vinogradarstvo.

Njegovo mišljenje dele i drugi proizvođači dvorode maline, a Milan Antonić kaže da je ova godina bila pogodna za gajenje „polke“ jer nisu bile preterano visoke temperature.

– Potražnja za ovom sortom sada je očekivana, jer letnje maline nisu ispunile očekivane količine. S druge strane, „polka“ ima i solidan prinos i zadovoljavajuću cenu koja, ako je gajena organski, dostiže i 250 dinara za kilogram – navodi Antonić.Ekspanzija gajenja remontantnih sorti u Srbiji, inače, bila je aktuelna pre nekoliko godina, ali su se u međuvremenu, po procenama, površine pod njima smanjile za trećinu. Razlog za to, kako tumači Nikola Spasojević, master inženjer voćarstva i vinogradarstva, bili su nepovoljni vremenski uslovi i cena ove vrste maline koja ipak nije uspela da nadmaši cenu standardnih sorti.

– Remontantne sorte nikada ne mogu u srpskom malinogorju zameniti jednorodne. One samo mogu biti dopuna jednorodnim u pogledu produžetka berbe, iskorišćavanja određenih parcela za gajenje maline i uglavnom bi ih trebalo iskoristiti za prodaju u svežem stanju. Otkupna cena je visoka jer se veliki broj otkupljivača opredelio da plodove na domaćem i inostranom tržištu prodaje sveže, jer se time postiže viša cena. Zbog toga je i cena ranijih godina bila za određeni procenat viša u odnosu na jednorode sorte, ali taj trend nije nastavio uzlaznom putanjom – objašnjava Spasojević.Dvorode sorte maline, što je i dalje njihova prednost, zahtevaju manja početna ulaganja, po hektaru im je potreban manji broj sadnica, jako se brzo razmnožavaju i nije im potreban naslon. Na pojedinim parcelama čak i u prvoj godini davale su bolji rod u prvoj godini, za razliku od jednorodih sorti koje u plodonošenje ulaze u drugoj vegetaciji.

Izvor:https://www.blic.rs/biznis/nova-sorta-spas-za-mnoge-malinare-zove-se-dvoroda-a-dobru-cenu-i-prinos-drzi-zbog/yksvqxe

Srodni tekstovi

Оставите коментар