Sve o sušenju šljiva

Аутор: dzonioff
350 посета

Priprema podrazumeva pranje plodova, klasiranje, kalibriranje po veličini itd. Pranje plodova je neophodno pre sušenja kako bi se odstranile mehaničke nečistoće, prašina i druge primese. Kalibriranje plodova po veličini potrebno je obaviti na sitima specijalno namenjenim za tu svrhu.U nedostatku sita ova operacija može se obaviti ručno. Odstranjuju se sitni, deformisani , oboleli i na bilo koji način oštećeni plodovi. Nakon pripreme plodova može se otpočeti sa sušenjem.

Sušenje plodova šljive obavlja se u sušarama kojih ima različitih tipova . Domaća indirektna mini sušara je komorna i namenjena je za sušenje na seoskim domaćinstvima.Opremljena je uređajem za zagrevanje kao i ventilatorom za cirkulaciju vazduha.rad ventilatora je programiran tako da jedan izvestan period ubacuje vazduh a nakon određenog vremena izbacuje zasićen vazduh. Ventilator je naštelovan da može po potebi da radi i neprekidno. Da bi početak sušenja otpočeo što pre sušnicu treba dobro zagrejati i do 100 °C , uz neprekidan rad ventilatora. Pripremljeni plodovi ređaju se na lese na pokrenim kolicima i ubacuju u sušaru. Tom prilikom temperatura u sušari naglo opadne čak i do 50. °C Tada treba pojačati zagrevanje da bi se ponovo uspostavila temperatura na oko 75oC koju treba održavati do kraja sušenja. Na ovoj tempetaturi dolazi do intenzivnog sušenja, koje traje oko četiri sata.U tom periodu je najveći gubitak vode, oko 60% pa je zato pored ventilatora u ovom periodu potrebno povremeno otvarati vrata sušnice kako bi se regulisala izmena vazduha.

Nakon ovog perioda proces sušenja i dalje teče ali sa sporijim sušenjem. Više nije potrebna dodatna ventilacija u sušnici.

Da li je sušenje završeno procenjuje se na osnovu smežuranosti plodova, i to tako što pri kraju sušenja češće se uzimaju plodovi, ostave se da se ohlade i procenjuje da li je sušenje završeno . Sušenje je završeno kada se u suvom i hladnom plodu, pod pritiskom prstiju koštica slabo pokreće ili se odredi vlaga u plodu. Vlaga u suvim plodovima sme da bude najviše 22%.

Izvor:https://domacinskakuca.rs/2020/10/08/vocarstvo/kako-znati-da-je-sljiva-dobro-suva/

Srodni tekstovi

Оставите коментар