Suncokret se vraća u Pomoravlje

Аутор: dzonioff
1,K посета

Poljoprivrednici Pomoravlja, Resave i Levča vraćaju na njive suncokret, i ove godine je zasejan na 4.000 hektara a površine se svake godine povećavaju, izjavio je stručni savetodavalac za ratarstvo Poljoprivredno-stručne savetodavne službe (PSSS) za Pomoravski okrug u Jagodini Miodrag Simić.

– Mi smo u poseldnjih 10 godina uspeli da proizvođače ubedimo da vrate suncokret na naša polja, jer je uz to što ovde dobro uspeva i izvanredan predusev, posebno pšenici – rekao je Simić na Danima polja suncokreta i soje, održanom na imanju Radiše Radisavljevića iz Medveđe kod Despotovca.

Nekad se suncokret gajio na društvenim imanjima, a kod individualnih poljoprivrednika manje, objasnio je Simić i dodao da će uskoro početi žetva suncokreta i u ovom kraju.

PSSS Jagodine svake godine organizuje Dane polja suncokreta i soje „kako bi zainteresovanim poljoprivrednicima pokazala nove hibride i sorte na oglednim poljoma“.

Ove godine na ogledim poljima je 15 sorti suncokreta i 11 sorti soje, „soja je u izvanrednom stanju“, dodao je Simić.

Radisavljević, koji je višegodišnji rekorder u Srbiji u uzgoju žitarica i industrijskog bilja, ove godine pod suncokretom ima 25 hektara, četiri hektara pod sojom i 20 hektara pod kukruzom. Obrađuje, kako je sam rekao, 65 hektara zemlje.

Ova godina je bila kišna i soja će dati dobre prinose, tri do četiri tona, ali suncokretu ne godi veliki broj kišnih dana i suncokret će biti na nivou proseka, ocenio je Radisavljević.

On se plaši da će „kape suncokreta, koje su se povile, zadržati vodu i može doći do bolesti“.

Proizvođači suncokreta u Pomoravlju, čulo se na ovoj manifestaciji, nisu zadovoljni ponuđenom otkupnom cenom suncokreta, akontnom cenom od 29,5 dinara. Oni ocenjuju da bi otkupna cena trebala biti oko 34 do 35 dinara za kilogram.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/2998689/poljoprivrednici-iz-pomoravskog-okruga-sve-vise-seju-suncokret

Srodni tekstovi

Оставите коментар