Popis iz 2012. godine je pokazao da voćnjaci u Srbiji zauzimaju 4,8 % površine ukupnog poljoprivrednog zemljišta, što je malo s obzirom na povoljne klimatske i zemljišne uslove za gajenje voćaka, a da proizvodnja voća čini 11 % vrednosti poljoprivredne proizvodnje. U strukturi izvoza poljoprivrednih proizvoda voće i prerađevine od voća učestvuju sa 17 % (Strategija razvoja poljoprivrede Republike Srbije 2014-2024). Ukupna proizvodnja voća u Srbiji se kretala od 600.000 tona 2002. do rekordnih 1.523.000 tona u 2013. godini, dok je u Vojvodini u tom periodu rast proizvodnje najveći, i sa 90 hiljada tona skočio je na preko 300 hiljada tona.
Po rečima prof. Keserovića, 2006. godine pojedine voćne vrste nismo uopšte izvozili, kao što su kajsija, trešnja i višnja. Sada u 2017. godini imamo 10 miliona dolara zaradu od trešnje, a od kajsije 8 miliona dolara. Raste izvoz suve šljive. Među 10 izvoznih proizvoda u Srbiji, malina je na prvom i drugom mestu, jabuka zauzima peto mesto (prvi put u istoriji u strukturi izvoza). U kneževini Srbiji, 1867. godine, knez je izvezao 4.000 t suvih šljiva i zaradio 84.000 dukata. Godine 1892. Srbija se zahvaljujući izvozu suve šljive spašava od ekonomske krize i to u izvozu za Kaliforniju. Krajem 19. veka, tadašnja vlada donosi zakon o unapređenju poljoprivrede i akcenat daju na voćarstvo, da bi 1926. godine Srbija izvozila oko 26.000 tona suve šljive, a zatim 1990. godine stao izvoz na hiljadu tona. Kako je propadalo srpsko selo, tako je propadala i požegača, a tako nije bilo ni suve šljive.
Opširnije u Agrobiznis magazinu za mesec decembar.
Svi događaji su bili podržani od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a otvoreni za medije i posetioce Međunarodnog sajma etno hrane u Beogradu.