Štetočine mogu da vam potpuno unište voćnjak, mi vas savetujemo kako da se to ne desi!

Аутор: dzonioff
1,1K посета

Breskvin smotavac: Ova štetočina napada plodove dunje tokom celog leta do pozne jeseni, izazivajući crvljivost i otpadanje plodova i do 80 %. U mesu ploda dunje razvija se veći broj gusenica (često i više od 10), koje za razliku od jabukinog smotavca ne ulaze u semenu kućicu, već u mesu prave velike šupljine ispunjene crvotočinom (izmetom). Izlazni otvori su uski, ali pored toga kroz njih u plod prodiru prouzrokovači truleži plodova.

Mere suzbijanja: Breskvin smotavac dunje suzbija se prskanjem krajem maja i polovinom juna (dva prskanja) i polovinom jula i početkom avgusta (dva prskanja).

Način suzbijanja: Coragen(hlorantraniliprol) Laser(spinosad) Delegate (spinetoram).

Jabukin smotavac Ova štetočina napada plodove dunje i izaziva njihovu crvljivost, slično kao i breskvin smotavac, ali u predelu semene kućice, sa znatno širim izlaznim otvorima. Kroz ove otvore prodire i dalje se širi gljiva Monillia sp. koja izaziva trulež plodova. Smotavac se javlja u dve generacije: prva krajem maja i početkom juna, a druga polovinom jula i početkom avgusta.

Mere suzbijanja: Najefikasnija mera borbe protiv ove štetočine je prskanje dunje preparatima radi uništavanja gusenica pre nego što se ubuše u plod.

Način suzbijanja: Coragen(hlorantraniliprol) Laser(spinosad) Delegate (spinetoram)

Zelena lisna vaš: Ova vaš napada uglavnom mlada stabla dunje. Javlja se svake godine u brojnim kolonijama. Štetu pričinjavaju na taj način što sišući sokove iz lišća i mladara prouzrokuju kovrčanje lišća a mladari prestaju da rastu. Prezimljava u vidu jaja, iz kojih se rano u proleće, s kretanjem pupoljaka, ispile mlade vaši, koje napadaju tek izbile listiće, sišući sokove. Ove vaši u toku vegetacije razviju 8 – 10 generacija, a mogu biti krilate i bez krila. Krilate vaši preleću na druga stabla i šire zarazu. U jesen, ženke obe vrste vaši snesu 1 – 5 jaja, koja prezimljavaju i tako se nastavlja ciklus razvića.

Mere suzbijanja: Suzbija se zimskim i letnjim prskanjem. Način suzbijanja: Tonus (acetamiprid) Actara (tiametoksam) Confidor

(imidakloprid)

U novom izdanju Agrobiznis magazina pročitajte sve detaljno o bolestima i štetočinama dunje.

Kada uberete dunje možete ih koristiti za više namena: https://agropress.org.rs/lat/rubrike/biljna-proizvodnja/vocarstvo-i-vinogradarstvo/item/3408-dajemo-savete-sta-se-sve-moze-napraviti-od-dunje 

Ako želite da sadite dunje ovo su pravi saveti za vas: https://agropress.org.rs/lat/rubrike/biljna-proizvodnja/vocarstvo-i-vinogradarstvo/item/3298-kako-pravilno-da-posadite-dunju 

Srodni tekstovi

Оставите коментар