Šta znači jaka pozicija Srbije na svetskom tržištu žita?

Аутор: dzonioff
360 посета

Članstvo Srbije u Međunarodnom savetu za žita (IGC) je veliki korak napred za zemlju ka punoj integraciji u međunarodno robno tržište, ocenjuju Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).Srbija je početkom aprila postala punopravni član IGC-a, pridruživši se tako najvećim svetskim proizvođačima žita, među kojima su i SAD i Evropska unija

EBRD i FAO, koji su podržali prijavu Sbije i pozdravili njeno učlanjenje, ističu u današnejm zajedničkom saopštenju dostavljenom Tanjugu, da će članstvo u toj međunarodnoj organizaciji doneti koris.

„Ovo je veliki korak ka punoj integraciji Srbije na međunarodno tržište“, kaže Miljan Ždrale, regionalni šef EBRD-a za agrobiznis centralne i jugoistočne Evrope.

Srbija je, ističe on, već glavni regionalni izvoznik zahvaljujući kvalitetu svog zrna i centralnom položaju na panevropskim saobraćajnim koridorima.

„Članstvo u IGC-u će joj sada sada obezbediti dodatno jačanje te pozicije“, navodi Ždrale.

Ciljevi Saveta su, kako se navodi u saopštenju, unapređenje međunarodne saradnje u trgovini žitom i poboljšanje transparentnosti tržišta.

Uz podršku FAO-a i EBRD-a, Udruženje žita Srbije i vlasti su ojačali poziciju Srbije kao velikog proizvođača i izvoznika žita i uljarica u poslednjih nekoliko godina.

Zemlja je u poljoprivrednoj 2019/2020.godini proizvela 7,5 miliona tona kukuruza i 2,5 miliona tona pšenice.

Godišnje izvozi 2,5 miliona tona kukuruza.

„Zahvaljujući kontinuiranom dijalogu, Srbija je uspela da uskladi fitosanitarne standarde sa međunarodnim standardima kvaliteta i da udej na nova tržišta, pre svega u Egiptu“, izjavila je Vafa El Houri, šefica FAO-vog centra za investicije.

Dodaje da je stalni dijalog sa Srbijom pomogao da se otklone “uska grla”, bilo da se radi o infrastrukturnim, trgovinskim ili izvoznim zahtevima, i da je doprineo poboljšanju efikasnosti.

EBRD i FAO napominju da članstvo Srbije u IGC dolazi u trenutku kad je svet zahvatila pandemijia koronavirusa, te da je taj događaj utoliko važniji zbog održanja lanca snabdevanja hranom, što je prioritetan zadatak.

Jake veze koje su EBRD i FAO uspostavili sa Udruženjem žita Srbije predstavljaju čvrst temelj da se prebrode ova izazovna vremena, ističu te dve orgainzacije.

EBRD i FAO se nadaju da će privremena ograničenja izvoza zbog COVID-19 uskoro biti ukinuta, što će Srbiji omogućiti da u potpunosti realizuje potencijal svog poljoprivrednog sektora i pomoći obezbeđenju regionalne sigurnosti prehrambenog lanca u duhu međunarodne saradnje, nvodi se u saopštenju.

Izvor: https://www.dnevnik.rs/ekonomija/ebrd-i-fao-srbija-se-pozicionirala-kao-veliki-proizvodac-zita-15-04-2020

Srodni tekstovi

Оставите коментар