Šta je presudno za uzgoj aronije?

Аутор: dzonioff
1,K посета

Na 500 metara nadmorske visine, na Kopaoniku u blizini Lukovske Banje, porodica Zubović odlučila je da ono u čemu sama uživa ponudi drugima. Daleko od fabrika, industrijskih postrojenja, prometnih puteva, intenzivne poljoprivrede i sličnih zagađivača, a na svega nekoliko metara od reke Toplice, uzgajaju aroniju od koje prave matični sok.
Sve je počelo 2010. godine, kada su iz sopstvenog iskustva saznali da aroniju karakteriše obilje antioksidanasa i značajna količina vitamina i minerala, uključujući gvožđe, vitamin C i folate koji su veoma značajni za krvnu sliku, a posebno za tretman anemije.

– Kako je roditeljima sok od aronije značajno podigao nivo hemoglobina u krvi, nastavili su da ga koriste redovno, dok smo mi mlađi konzumirali aroniju uglavnom zimi kada nam zatreba pojačani imunitet kao prva linija odbrane imunog odgovora organizma – priseća se Nebojša Zubović.

Cena aronije tada je u apotekama i prodavnicama zdrave hrane bila oko 2.600 dinara za bocu od 750 ml, ali je sa padom cene znatno počeo opadati i kvalitet na tržištu. To je bio glavni razlog da ova porodica zasadi nekoliko žbunova aronije u bašti iza kuće u Inđiji.

– Nažalost, nismo znali da je za kvalitetan uzgoj aronije presudno imati dobru nadmorsku visinu i kvalitetno zemljište , tako da nam zasad u Vojvodini nije uspeo. Nakon konsultacija sa rođakom, koji se već 30 godina bavi organskim uzgojem malina i kupina koje su kao i aronija bobičasto voće, poslušali smo njegov savet i zasadili svega 40 sadnica trogodišnje aronije isključivo za sopstvene potrebe – kaže sagovornik.

Sada je plantaža na obroncima Kopaonika i broji oko 500 sadnica na pola hektara površine. Zabranjena je hemija, zemljište se tretira isključivo organskim stajskim đubrivom, a plantaža se navodnjava čistom planinskom vodom iz gornjeg toka reke Toplice .

Prilikom sadnje odlučili su se za trogodišnje sadnice, jer su već sledećegodine očekivali po neki plod, iako ozbiljniji rod stiže otprilike posle tri godine od sadnje. Iako kažu da aronija nije zahtevna za gajenje, ako želite da imate kvalitetan plod, svakako je potrebno dosta rada, vremena i energije, ističe Zubović:

– Od početka proleća, pa praktično do zime, potrebno je konstantno odstranjivanje korova oko same biljke, naročito dok je ona još mlada. Neophodno je i stalno košenje i navodnjavanje, dok je u proleće u vreme cvetanja obavezno svakodnevno uklanjanje rutavih buba, koje ukoliko se ne skidaju sa cvetova mogu da nanesu veliku štetu. Puno posla ima i kada je berba, jer kod nas se sve radi ručno.

Šta je važno znati kada je reč o sadnji aronije?

Kada je reč o sadnji aronije, napominje da će se kvalitetniji plod dobiti na kvalitetnijem i bogatijem zemljištu sa većom nadmorskom visinom. Optimalna pH vrednost zemljišta je između 5,5 i 7, a za pravilan rast i razvoj tokom godine, aroniji treba osigurati od 500-600 mm vode /m2.

– Poželjno je da mesto sadnje ima južnu ekspoziciju (izrazito heliofilna biljka ) i dobru cirkulaciju vazduha. Aronija najbolje uspeva na zemljištu koje je dobro pripremljeno organskim đubrivom. Sa pripremom zemljišta trebalo bi krenuti godinu dana pre sadnje, kako bi se povećao sadržaj organske materije, uskladila kiselost zemljišta (ukoliko je to potrebno), suzbili problematični korovi i površina dovela u optimalno stanje za sadnju – napominje Zubović.

Kod organske proizvodnje, sa suzbijanjem korova treba početi dve do tri godine pre sadnje i to pripremom zemljišta stajskim đubrivom koje poboljšavaju strukturu zemljišta, kao i mehaničkom obradom zemljišta.

– Početna ulaganja za sopstvenu proizvodnju nisu visoka ako imate svoje zemljište, volju za rad i snažna leđa koja to mogu da podnesu. Nažalost, malo je onih koji se vraćaju selu. Što se tiče povraćaja uloženog, nikada nismo pravili kalkulaciju, kao što sam napomenuo na početku, kod nas jeuzgoj aronije krenuo slučajno, ali jedno je sigurno: ne može se živeti samo od uzgoja aronije! Nije isplativo gajiti aroniju radi prodaje ploda, pre svega, jer ne postoji organizovani otkup, ne postoji organizovano merenje kvaliteta ploda, a veće količine se otkupljuju po sve nižim cenama . Kada je reč o prodaji manjih količina do 5 kg, tu postoji neka potražnja, ali sve je teško organizovati, jer kupci žele svežu aroniju tokom cele godine, a ona se bere krajem avgusta kada dostigne punu zrelost – kaže naš sagovornik.U Srbiji se aronija gaji intenzivno oko 10 godina sa konstantnim padom otkupne cene proizvoda. Primera radi, navodi sagovornik našeg portal, kada su počeli sadnju, cena je bila oko 500 dinara za kilogram, a prošle sezone pala je na 80 din/kg.

– Cena kod nakupaca ide do 250 dinara, tako je da bolje trgovati aronijom nego je proizvoditi . Ako znamo da uzgoj na manjim plantažama košta oko 50 din / kg, a da je potrebno platiti berače najmanje 30 din / kg uvek je pitanje šta ostane proizvođačima. Na sreću, nama prodaja plodova nije bila ideja, već smo krenuli sa proizvodnjom soka za sopstvene potrebe, tako da nas tržišna cena ne zanima – iskren je Nebojša Zubović.

 Proizvodi sertifikovani u Zavodu za javno zdravlje

Kada je na red došla prerada, odlučili su se prvenstveno za 100% matični sok od aronije, ali i druge proizvode. Za prvu turu Nebojša je sa ocem napravio priručnu hidrauličnu presu, dok su supruga i majka bile majstori za džem, slatko, liker sa plodovima aronije, kao i čaj od mlevenih plodova aronije.

– Radi naše sigurnosti, sve proizvode smo sertifikovali u Zavodu za javno zdravlje. Vremenom je plantaža napredovala i proizvodili smo sve više proizvoda koje smo poklanjali komšijama i prijateljima i onima za koje smo znali da imaju zdravstvene probleme, kao što su anemija i dijabetes, a kako je to imalo pozitivnog efekta na njihovo zdravlje, tako su oni počeli da kupuju proizvode, a najviše 100% matični sok – kaže Zubović.

Od ušteđevine su kupili savremeniju opremu, a kako je vreme odmicalo, tako su proširivali asortiman sokovima od organske kajsije, kupine i maline, bez dodatka šećera, vode i aditiva.

Prvo pojavljivanje na tržištu desilo se početkom 2019. godine, a najtraženiji proizvod je 100% matični sok od aronije, bez vode, konzervansa i aditiva, dobijen hladnim presovanjem od plodova aronije za koji su na sajmu Ukus Fest održanom u septembru 2019. godine, pored veoma jake konkurencije, dobili nagradu „Ukus prirode“ u kategoriji za matični sok od aronije.

– Verujemo da su dva osnovna razloga ovog uspeha u vezi sa geografskim poreklom aronije, kao i činjenicom da se proizvodnja vrši direktno nakon branja, bez zamrzavanja ploda i uz blagu pasterizaciju, čime se čuvaju sve hranljive materije, vitamini i minerali. Sok piju i deca već od navršenih šest meseci, a supruga je pila aroniju tokom obe trudnoće – ističe Nebojša Zubović.

Sve blagodeti aronije

Sa nama je podelio i anegdotu. Prilikom prijema za drugi porođaj i pomena prezimena Zubović, jedna od trudnica iz iste sobe je upitala u kakvoj je vezi sa Aronijom Zubović uz koju je uspela da održi nivo hemoglobina tokom trudnoće.

– Aronija pročišćava krv, ublažava migrenu i glavobolju, povoljno deluje na želudac i creva, zaustavlja dijareju, reguliše krvni pritisak, sprečava razvoj infekcija i popravlja imunitet. 100% matični sok od aronije pročišćava jetru i žuč, reguliše pravilan rad štitne žležde i pankreasa. U današnje vreme, kada se usled izloženosti zagađenjima iz hrane, vode i vazduha daleko češće oboleva od malignih bolesti, veoma je važno preduzeti mere predostrožnosti uz 100% matični sok od aronije – podseća Zubović.Kvalitet bez kompromisa donosi kupce

Proizvodi gazdinstva Zubović mogu se pronaći u nekoliko prodavnica zdrave hrane u Beogradu, Novom Sadu i Prokuplju. Kako Nebojša kaže, veći lanci zdrave hrane su im ponudili neprihvatljivo niske cene, koje su ispod realne proizvodne cene. Ipak, nisu se obeshrabrili, niti su želeli da se odreknu kvaliteta zarad profita, već su zadržali ono na šta su kupci navikli.

Da nisu pogrešili govori porast prodaje i veliki broj novih kupaca. Prošle godine je posebno bila aktuelna prodaja preko internet, koja će, po svemu sudeći, i da se nastavi.

– Zadovoljni smo internet prodajom preko našeg sajta aronija.org, a takođe i preko sajta ukusiprirode.rs koji takođe vrše isporuku kupcima u Beogradu, kao i podrškom koju smo dobili preko sajta i Facebook grupe „Mali proizvođači hrane u Srbiji“, na čijem portalu možete pročitati komentare zadovoljnih kupaca. Pored internet prodaje izdvojio bih manifestacije kojih za sada nema iz poznatih razloga, a to su „Beogradski noćni market“ i „Novosadski noćni bazar“ – navodi Zubović.

Posle osam godina nema nazad

Posle osam godina uzgoja kaže da nema nazad, da bi bilo bi neodgovorno odustati od proizvodnje pre svega zbog njih samih, ali i zbog stalnih kupaca. Plan je raditi kao i do sada, angažovati se pre svega na povećanju prodaje.

– Takođe, planiramo jedan novi proizvod koji za sada niko ne pravi, pa tražiti svoju šansu na tržištu. Ove godine napravljena je prva proba i manja količina za degustaciju, za sada smo zadovoljni odzivom tržišta. Ono od čega sigurno nećemo odustati je kvalitet, jer smatramo da jedino tako možemo opstati na sve zahtevnom tržištu – ističe Nebojša Zubović.

Sagovornik eKapije već 15 godina stalno je zaposlen na mestu rukovodioca prodaje. Kako kaže, posao sa aronijom voli iz dva razloga:

– Pre svega zbog boravka u prirodi. Dok sam okruženom planinom, šumom, cvrkutom ptica i žuborom vode iz obližnje reke Toplice opuštam se od telefona, kancelarije i svakodnevnih pregovora, a težak fizički rad u plantaži ujedno me podseća koliko je jednostavnije i lakše raditi iz kancelarije.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/3140048/kvalitet-iznad-svega-maticni-sok-od-aronije-gazdinstva-zubovic-stize-sa-netaknutih

Srodni tekstovi

Оставите коментар