Konjak zovu kraljevskim pićem, jer se po tehnologiji, ali i načinu služenja razlikuje od svih ostalih alkoholnih pića. Istorija konjaka vezuje se za antička vremena starog Rima, ali su ga proslavili Francuzi, posebno Napoleon, koji je voleo da ga ispija. Francuski konjak danas spada u red najskupljih pića na svetu, proizvodi se od vina dobijenog od posebnih sorta grožđa i oni koji ga piju kažu da mu nema premca.
Međutim, nedavno je u Beogradu predstavljen prvi konjak na svetu dobijen od vina šljive. Ovo jedinstveno piće rezultat je 30 godina istraživanja jednog čoveka koji je verovao da može da napravi nemoguće – konjak od vina šljive. Posle 6.500 provera u svim relevantnim institucijama i pet
godina stajanja u hrastovom buretu nastao je „Kraj“ prvi konjak napravljen od šljiva. Ovaj jedinstveni konjak koji je uneo revoluciju u svetu alkoholnih pića nastao je, a gde bi drugo, nego u srcu Šumadije u Kosjeriću. U istraživanje i proizvodnju ovog potpuno originalnog pića uloženo je 4, 5 miliona evra, a iza svega stoji dr Marko Ljekočević tehnolog i nadaleko poznata destilerija „Zarić“ iz Kosjerića. Konjak je proizveden od tri vrste srpske šljive – požegača, trnovača i crvena ranka koje su najzastupljenije u Kosjeriću.
– Birali smo najkvalitetnije voće, koštice su uklanjane isključivo ručno kako bi se izbeglo da i najsitniji komadić dospe u konjak, i tako mu pokvari ukus tokom fermentacije. Nismo koristili mehaničke prese, već smo sok od šljive cedili dok nismo dobili dovoljno soka da se od njega napravimo vino, objašnjava za Agrobiznis magazin dr Ljekočević. Iako proizvođači pića nerado svoje tajne dele sa drugima, on je čitav postupak nastanka konjaka od šljive napisao i
odbranio u svojoj doktorskoj disertaciji.
Ideju za konjak od šljive dobio je još 1988. i verovao je da može da napravi ovo jedinstveno piće. Ali, trebalo je da prođe tri decenije, da tehnologija napreduje do današnjih dana da bi „Kralj“ mogao i da se proizvede. U pitanju je potpuno autohtono piće nastalo iz ljubavi i poštovanja prema, kako kaže dr Ljekočević, divnim ljudima iz Kosjerića u kome je proveo najlepše godine života.
„Pazili smo na svaki detalj, pa smo burad u kome je konjak ležao više od tri godine napravili od srca hrasta iz područja Kosjerić. Nekada se ovaj hrast izvozio
u Francusku, upravo da bi se od njega pravila burad za njihov čuveni konjak. Zato smo ga i mi koristili, a hrastovo bure u kome je mirovao konjak dalo je
specifičnu boju prvom srpskom konjaku od šljiva – dodaje naš sagovornik.
„Kraj“ za sada ima oko četiri procenta metil alkohola u sebi, a cilj je da se ovo prepolovi kako bi i po tom parametru mogao da stane u red sa najkvalitetnijim i najskupljim pićima iz celog sveta. Za litar „Kralja“ potrebno je oko 50 kilograma šljive.
„Da bi se napravio konjak potrebno je prvo proizvesti vino od šljive što zavisi od toga koliko je rodna godina, a šljive kvalitetne. Sam proces proizvodnje nije
lak, ali sada kada pogledam ovaj konjak spakovan u luksuzno pakovanje shvatio sam da se sav uloženi trud isplatio – kaže dr Ljekočević i ističe
da će nastaviti da raditi na poboljšanju kvaliteta ovog pića.„Kralj“ se pakuje u flašu 0,7 litara od čistog češkog kristala i pije iz dve kristalne čaše. Ovaj kristal nije odabran slučajno, jer zadržava aromu pića. Uz flašu se dobijaju i dve kristalne čaše, koje ne liče na one u kojima se najčešće služi konjak, jer su specijalno dizajnirane kako bi uživanje u ukusu ovog pića bilo potpuno. Samo ambalaža koštala je oko 150 evra po komadu, pa je cena „Kralja“ 500
evra po flaši.
– Još nismo sve izračunali, ali sama proizvodnja ovog konjaka znatno premašuje čak i tih 500 evra po boci. Najveći deo pripreme voća radi
se isključivo ručno, dok se prilikom frakcione destilacije koristi samo manja količina, odnosno srce destilata, njegov najbolji i najkvalitetniji deo. Zbog svega
toga smo dobili samo 500 flaša ovog ekskluzivnog pića – kaže naš sagovornik.
U destileriji „Zarić“ ne kriju koliko su ponosni na „Kralja“ koji će svojim kvalitetom zadovoljiti i najprobirljivije kupce. A, ukus? Prvi srpski konjak od šljive
ima neponovljivu aromu i ukus koju može da oseti čak i neko ko nije poznavalac alkoholnih pića kao što je autor ovog teksta. Reputaciju vrhunskih proizvođača srpske rakije „Zarići“ iz Kosjerića su stekli na brojnim sajmovima širom sveta gde redovno osvajaju medalje. Njihova rakija
od maline pod imenom „Opsesija“ uvrštena je među 15 najboljih pića na svetu po oceni jednog francuskog časopisa, dok se „Nirvana“ rakija od kruške služi u lobi baru čuvenog hotela Cezar Palas u Las Vegasu. Zato i ne čudi što su uvereni da će „Kralj“ vrlo brzo osvojiti ceo svet, a Srbija stati rame uz rame sa proizvođačima najkvalitetnijih alkoholnih pića na svetu.
Izvor: Agrobiznis magazin