Srpska malina predstavljena na najvećem svetskom kongresu u Roterdamu

Аутор: dzonioff
629 посета

Na najznačajnijem svetskom kongresu „Global beri” u Roterdamu prvi put u zvaničnom delu programa organizovan je okrugli sto na temu „Srbija ulazi u fokus” na kome su predstavljeni potencijali naše zemlje kada je reč o kvalitetu i proizvodnji bobičastog voća.

Promocija Srbije organizovana je uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i FAO. Na kongresu je, pored ostalog voća, predstavljena i ariljska malina koja je, prošle godine, sertifikovana geografskom oznakom porekla (GI).

Ova oznaka povezuje visokokvalitetan proizvod sa specifičnim mestom porekla, čime garantuje kvalitet i unapređuje reputaciju proizvoda, što proizvođačima omogućava da ostvare veće prihode, a istovremeno je i garant potrošačima da dobiju najveći kvalitet proizvoda.

Miloš Milovanović, konsultant za agrarnu politiku FAO i koordinator FAO i EBRD projekata u Srbiji, istakao je da se globalna tražnja menja u pravcu konzumiranja zdravije, sveže hrane.

– U ovom trenutku Srbija uglavnom izvozi smrznuto bobičasto voće, a razlika u ceni između svežeg i zamrznutog je izuzetno velika – rekao je Milovanović dodajući da EBRD i FAO projektima, koje realizuju u Srbiji i Crnoj Gori, već nekoliko godina pomažu proizvođačima bobičastog voća da podignu standarde kvaliteta u celokupnom lancu snabdevanja i prošire svoj pristup izvoznim tržištima.

– Pored uvođenja geografske oznake porekla, neophodno je proširenje programa sa smrznutog na sveže ili sušeno bobičasto voće. Povećanje izvoza svežeg voća zahteva veće investicije, uključujući i uvođenje novih sorti malina i infrastrukture za hladno skladištenje – istakao je Milovanović.

„Global beri” svake godine okuplja nekoliko stotina ključnih igrača u ovom sektoru i dobra je prilika za povezivanje sa potencijalnim klijentima, ali i upoznavanje sa aktuelnim trendovima u industriji, od novih proizvoda do inovacija.

Izvor:http://www.politika.rs/sr/clanak/426088/Promocija-ariljske-maline-u-Roterdamu

Srodni tekstovi

Оставите коментар