Srbin odgajio tikvu dugu skoro četiri metra! (Ginisov rekord potvrđen)

Аутор: dzonioff
556 посета

Kikinda je poznata po bundevama, a sada i po svetskom rekordu. Kikinđanin Goran Lazić zauzeo je mesto u Ginisovoj knjizi rekorda jer je u svojoj bašti odnegovao najdužu tikvu na svetu. 

Uzgojem ludaja ili kako Banaćani zovu, tikve, Kikinđanin Goran Lazić bavi se tek od prošle godine. Iako početnik, odgajio je ludaju dugačku tri metra i devedeset pet centimetara, što je novi planetarni rekord koji je registrovan i Ginisovim sertifikatom.

Goran Lazić, proizvođač najduže tikve na svetu: „Mnogo truda i ljubavi sam uložio u ceo taj posao. Ispostavilo se da je ona prerasla tri metra, da je stigla do zemlje, pa sam onda morao da kopam u zemlji rupu metar i po dubine, da joj ne bi zaustavio rast, jer nisam znao šta ću sa njom. Špalir je bio tri metra nizak. Jednostavno, to je krenulo kao iz vode da raste, neverovatno nešto“.

Da bi obezbedio da tikva može da dalje raste morao je da kopa rupu dubine 1,5 metara

Ginisova komisija potvrdila je Lazićev uspeh u slovenačkom gradu Mozirje. A Kikinđane ne čudi da je rekorder iz njihove varoši jer ovde se od 1986. održavaju „Dani ludaje“ Dragiša Utarčina, organizator „Dana ludaje“: Vremenom, kako je manifestacija proticala itd, normalno da su i ljudi bili zainteresovani i uzgajali sa puno većom ljubavlju i pažnjom te tikve.

Goran Lazić, proizvođač najduže tikve na svetu: „I ono, kao, Srbin svetski rekorder i ginisovac, mislim, drago mi je zbog našeg naroda, zbog naše zemlje, zato što smo dobri domaćini i dobri poljoprivrednici“.

Goran Lazić se sprema za nove uspehe. Priprema konstrukciju za uzgoj tikve duge preko pet metara, a planira da uzgaji i najtežu ludaju. Nabavio je seme za plod koji bi trebao da bude teži od jedne tone. Izazov – novi svetski rekordi.

Izvor: RTS

Srodni tekstovi

Оставите коментар