Smestite vertikalnu baštu u vaš dom

Аутор: dzonioff
895 посета

Poslednjih godina u našoj zemlji, a odavno i u svetu, sistem sadnje biljaka se promenio, čak i mesta na kojima se one nalaze. Ova vrsta dekorativnih vrtova osvežava vazduh, pruža jedinstven miris biljaka, predstavlja upijač štetnih čestica iz sredine, leti deluje rashlađujuće, dok je zimi dobra izolacija od hladnoće.

Važno je napomenuti da se vertikalna bašta može napraviti na mnogo načina. Ovaj lep ukras stana, može se smestiti u bilo koju prostoriju, počevši od dnevne sobe, hodnika, kuhinje i kupatila, kao i između dva prostora koja treba vizuelno odvojiti. Lepo izgleda okačena na zidu u vidu police, žičane mreže ili palete sa saksijama.

Ovaj ram, koji liči na kancelarijske police, možete napraviti sami. Na tržištu postoje gotovi proizvodi namenjeni vertikalnoj sadnji bilja, od plastike, metala i drveta, koje, naravno, mora biti zaštićeno od vlage.

Vertikalna bašta je skoro samoodrživa, kao i svaka biljka za sebe. Posao pri održavanju svodi se na odstranjivanje delova biljaka koji su prerasli, na prihranu i redovnu negu u slučaju pojave određenih bolesti ili štetočina.

Koje biljke posaditi?

Biljke koje mogu da se sade na zelenim zidovima prilagođene su uslovima na kojima je zid postavljen i imaju atraktivan izgled. To ne moraju da budu puzavice, već prilagodljive, nezahtevne vrste, koje pritom izgledaju atraktivno. Najpogodnije biljke za vertikalnu baštu su sukulenti (posebno čuvarkuća), kućna lozica, paprat, filadendron i kroton.

Smatra se da je kuhinja idealan prostor za ovu vrstu dekoracije, jer, osim estetike, ima i praktičnu primenu. U kuhinji se mogu uzgajati različite vrste začina i salata.

PALETE – praktične i dekorativne

Ovo je jedan od najčešćih predloga stručnjaka za vertikalne bašte, ali ne samo kada je reč o dvorištu ili terasi. Palete iz kojih se „sliva“ bilje mogu izgledati lepo i u enterijeru. Nabavite lepu, veliku paletu, koju ćete sa zadnje strane zatvoriti drvenom pločom. Uspravite je i obezbedite dno, kako se zemlja ne bi rasipala. Fiksirajte ovako zatvorenu paletu na zid, napunite je zemljom za cveće i u otvore na paleti zasadite omiljene biljke.

Ova sobna biljka može da krasi i vaš dom 

https://agropress.org.rs/lat/rubrike/biljna-proizvodnja/hortikultura/item/3286-ova-sobna-biljka-moze-da-krasi-i-vas-dom

Srodni tekstovi

Оставите коментар