Poljoprivrednici koji se bave ratarstvom ulaze u period kada im je setva pšenice najvažniji posao u predstojećem periodu. Pšenica je kod nas druga kultura po površini na kojima se seje, iza kukuruza, ali se može slobodno reći prva po značaju za stanovništvo zbog proizvoda od pšeničnog brašna koje svakodnevno upotrebljavamo u našoj ishrani. Za setvu pšenice najbolje je odabrati parcele na kojima su bile one pretkulture koje rano napuštaju parcelu kao što su stočni grašak, kukuruz rane grupe zrenja, soja, suncokret. Po rečima stručnjaka predsetvenu pripremu zemljišta treba obaviti do sedam dana pre same setve koja se obavlja isključivo sa deklarisanim semenom, semenskom robom kupljenom od proverenih trgovačkih kuća, ili čak direktno od semenskih proizvođača. Nikako ne sejati pšenicu „seme sa tavana“ pošto će rod biti osetno manji, a problemi u zaštiti bilja veći.
Mnogi ratari imaju dilemu koje je optimalno vreme za setvu pšenice, šta uraditi ako ste zakasnili sa setvom i koliku količinu semena koristiti? Odgovor na ova i sva druga pitanja vezana za setvu pšenice možete pročitati u novom broju Agrobiznis magazina.
Izvor:Agrobiznis magazin