SERIJAL: Vi pitate magazin Agrobiznis odgovara

Аутор: dzonioff
558 посета

Biti poljoprivrednik u Srbiji nikada nije bilo lako, nije ni danas uprkos primeni savremene mehanizacije i mnogim olakšicama bez obzira koja je grana poljoprivrede u pitanju. Nije lako biti u toku sa svetskim trendovima, pa se poljoprivrednici sreću sa brojnim pitanjima na koje nije lako naći odgovor. Zato smo mi u redakciji Agrobiznisa pokrenuli serijal tekstova u kojima će poljoprivrednici moći da pronađu odgovore na mnoga pitanja koja ih intersuju.  

Upotreba veštačkog đubriva

Poslednjih godina zdrava, organska hrana i njen uzgoj postao je jedan od pririteta i trend u modernom svetu. Razni stručnjaci osporavaju upotrebu veštačkog đubriva, pa su se domaći poljoprivrednici našli u dilemi da li, kada i koliko koristiti veštačko đubrivo?  Da li ga koristiti samo za njive ili i za livade?

Milutin Marinković iz Ravnog Gaja pita koliko upotreba veštačkog đubriva utiče na zdravlje ljudi i domaćih životinja?

– Veštačka (mineralna) đubriva utiču na povećanje prinosa i poboljšanje kvaliteta svih biljaka, pa samim tim i na biljkaka koje se koriste kao stočna hrana. Samo u vrlo retkim slučajevima, pri nepravilnoj primeni i vrlo visokim količinama azotnih đubriva može doći do nagomilavanja nekih oblika azota (nitratnog) u biljci koji može biti opasan za domaće životinje. Međutim, u našim uslovima količina azotnih đubriva koje se primenjuju i koje se preporučuju ni izdaleka ne ugrožavaju zdravlje ni životinja, ni ljudi.

Nastaviće se…

Srodni tekstovi

Оставите коментар