Vinova loza se ne gaji samo zbog plodova koje daje, već i kao ukras, pravljenja hladovine i slično. Zbog toga se na okućnici gaje u vidu pojedinačnih ili manje grupe čokota vinove loze koje su namenjene proizvodnji manjih količina vina, kao i stone sorte koje se konzumiraju u svežem stanju. Zbog svoje otpornosti na bolesti, poslednjih nekoliko decenija se na okućnicama mogu videti sorte tipa interspecies hibrida za čije gajenje nije potreban veliki broj tretiranja zaštitnim sredstvima, što dalje doprinosi zdravoj životnoj sredini i lepom mestu za odmor.
Vinova loza je najčešće na okućnici duž staza, ulaza u kuće, garaže ili pomoćne zgrade. Primenjuju se različiti oblici čokota u zavisnosti od naslona (drvo, metal, plastika i ostali materijali). Formiranje uzgojnih oblika na okućnici nije nimalo lako jer su oni najčešće kombinacija više oblika.
Sve o gajenju vinove loze na okućnici možete saznati u novom broju Agrobiznis magazina