Rusa – nije čarobni štapić ali pomaže kod mnogih bolesti

Аутор: dzonioff
1,3K посета

Rusa ili rosopas (Chelidonium majus) je neobično lekovita biljka koja obiluje žutim sokom koji curi kad je otkinete. Vekovima ova biljka koristi se u narodnoj medicine za lečenje katarakte i konjuktivitisa, ekcema, osipa, psorijaze, šuge i razna drugih kožna oboljenja. Upotrebljava se i za lečenje krasti, kurijih očiju,
žuljeva i spoljašnjih hemoroida. U slučaju infekcije trihomonasom ili pojave lišaja, ispiranjem čajem ili tinkturom uspešno možete rešiti problem. Rusa se sastoji od eterskog ulja, smole, lidonin, protopin, organske kiseline, helidonin, heleritrin, sangvinarin. Ali najvažnija organska jedinjenja kojima obiluje trava rusa svakako su alkaloidi Koristi se samo sveži sok koji se dobija od lista za vreme cvetanja u aprilu, maju i junu.
Istraživanja su pokazala da biljka rusa može da utiče na uništavanje kancerogenih ćelija u organizmu, kao i da može ublažiti bolove. Prisutan je i sangvinarin čije soli pospešuju peristaltiku creva i bolje lučenje pljuvačke. Heleritrin nadražuje i u većim količinama ima toksično dejstvo. Upravo zbog ovog sastojka morate biti oprezni sa upotrebom rosopasa. Obavezno se pridržavajte preporučenih količina da ne bi došlo do štetnog efekta.
Koliko je trava rusa lekovita saznali smo i od naše sagovornice Gorice Petrović Lacković, koja godinama pije ovaj čaj, a i pravi za svoje prijatelje.
– Čaj pravim godinama,a i pijem ga godinama. Recept sam dobila od jedne bake koja je bolovala od kancera dojke, i doživela duboku starost. Treba da verujete u to što pijete, jer ova trava nije samo za spoljašnju upotrebu nego može da se pije kao čaj. Ujutru na prazan stomak, popije se jedna rakijska čašica. Mnogima je ukus gorak, možda i malo opor, ali iz svog iskustva i iskustva drugih, čaj je odličan. Čisti od otrova, snižava krvni pritisak, dobar je za psorijazu, ekceme, depresiju, a i uništava kancerogene ćelije, ističe Gorica i dodaje:
Pravim ga za svoje potrebe i prijatelje, tako da iz njihovog iskustva znam da deluje. Jedna moja prijateljica u menopauzi je dobila pritisak, uzima čaj več duže vreme, i pritisak se stabilizovao.
– Nije ovo sada čarobni štapić, ističe Gorica, ali je provereno dobar. Pije se otprilike dve nedelje pa se pravi pauza. Ne sme se praviti onako kako se čita na internetu, jer ova biljka u sebi ima i otrova.

Izvor: Agrobiznis magazin 

Srodni tekstovi

Оставите коментар