Rekordna berba grožđa kombajnom!

Аутор: dzonioff
924 посета

Za samo 8 sati ubrano je 197,6 tona grožđa, što odgovara skoro 200.000 boca vina Shiraz. Berba je izvedena novim kombajnom modela New Braud 9090Ks
sa novim bočnim transporterom . Ovaj rekordni rezultat je u toliko značajniji jer je u 197,6 tona grožđa koje je nabrano bilo samo 1,0% primesa, a potrošnja goriva po ubranoj toni je prosečno bila manja od jednog litra tačnije 0,99 litara po ubranoj toni, čime se postiže izvanredna potrošnja goriva Nova serija Braud 9090Ks pokazuje odličnu produktivnost za vinogradare i daje najboljie grožđe za vinare jer je izuzetno čisto nakon berbe. Braud kombajni za grožđe su do sada proizvedeni u više od 15 000 primeraka od 1975. godine do danas.

Ovo su rezultati testa koji je obuhvatao čitav vozni park koji su činili kombajn New Braud 9090Ks, pet traktora New Holland T4.105F i kamion Iveco Stralis 560ks. Test performansi održan je u Vaikerieju u Južnoj Australiji, na parceli crvenog grožđa od sedam hektara. Iako bele sorte obično daju veće prinose, u New Hollandu su se odlučili za sortu grožđa Shiraz kako bi se proverili ne samo na kapacitet, već i na kvalitet berbe. „Ovaj test pokazuje kako vrhunska produktivnost može ići ruku pod ruku sa izvanrednom preciznošću berbe“, izjavio je Thierri Le Brikuer, šef linije proizvoda za grožđe i masline u
New Holland-u. „Test takođe potvrđuje da je New Holland apsolutni lider u poslu sa berbom grožđa, a Braud 9090Ks kao najkorisniji kombajn za grožđe ikada“- pohvalio nam se Thierri Le Brikuer.

„U aktuelnoj situaciji, kada se sve teže naći dobru radnu snagu ovakve inovacije proizvođačima dobro dođu“, smatra Milan K. ugledni proizvođač grožđa iz Topole, koji kaže još da nam ostaje samo da se nadamo da ćemo uskoro imati priliku da vidimo ovakav kombajn u našim vinogradima al i slične testove.Pod zasadima vinove loze u Srbiji je 26.000 hektara, a površine se iz godine u godinu povećavaju. U jednom od većih vinskih regiona Srbije, Subotičko-horgoškoj peščari, u toku je berba grožđa.
Gajbe su ove sezone pune grožđa, što je dobar znak. Vinogradar sa Hajdukova Laslo Hupert kaže da su zima i proleće bili izavnredno dobri za vinovu lozu.
„Imamo i kvalitet i kvantitet ove godine. Vlage je bilo dovoljno, temperature su bile visoke koje su isto pogodovale vinovoj lozi. To je na kraju rezultiralo dobrim i kvalitetnim prinosima“, rekao je Hupert za RTS.
U svojim vinogradima Laslo gaji mnogobrojne sorte, kao što su Portogizer, Kevedinka i Kadarka. Što se tiče isplativosti posla, Hupert je izjavio da se može preživeti ako se proizvodi dobro vino uz dobar marketing. Svoj marketing zasniva na vinskom turizmu – gost dolazi u restoran, degustacionu salu ili smeštajne kapacitete gde se degustira vino. Osnova je da bude dobrog grožđa, a samim tim biće i dobrog vina.
U Topoli i na Oplencu počela je takođe berba. U srpskoj Toskani, kako mnogi nazivaju ove predele kažu da je vrelo leto doprinelo da grožđe bude slatko, ali i sitnije. Vinogradari i vinari iz valjevskog kraja, okupljeni u Udruženju „Gradina“, ovogodišnju berbu, koja je dobra, dočekali su tehnološki opremljeniji. Sa većim i brzim preradnim kapacitetima grožđa, valjevski manji vinari u ovom udruženju očekuju i kvalitetnija vina javio je Mihajlo Jevtić RTS-ov dopisnik iz Kolubarskog okruga.
Prvi otok tek samlevenog grožđa garantuje vrhunsko vino vinogradarima u Udruženju „Gradina“, ne samo zbog kvalitetnog roda već i zbog bolje opreme. Sa novom presom velikog kapaciteta, valjevski vinogradari sada brže prerađuju tek ubrano grožđe. Mihajlo Stojković, predsednik Udruženja vinara i vinogradara „Gradina“ Valjevo ovom prilikom je rekao: „Dobijamo i u tehnološkom smislu, kad je kvalitet u pitanju, jel upravo u najmanjem vremenskom periodu grožđe koje je ubrano u vinogradu, bude prerađeno i odlazi u tank na hlađenje. Ovom mašinom, koja je zapremine četiri tone, smo rešili problem sa prethodnom mašinom koja je imala zapreminu 130 litara“.

Više fotografija na http://www.facebook.com/agrobiznismagazinsrbija

Izvor: Agrobiznis magazin 

Srodni tekstovi

Оставите коментар